Bir otonom araç vukuatı daha: Ters şeride girdi, kırmızıda geçti!

Otonom sürüşte yaşanmaması gereken en büyük kabus yaşandı ve Google'ın otonom taksi servisi Waymo'nun bir aracı ters şeride girdi!

Bir otonom araç vukuatı daha: Ters şeride girdi, kırmızıda geçti!

19 Haziran'da, ABD'nin Phoenix şehrinde bir polis memurunun, ters trafik şeridinde ilerleyen otonom bir Waymo aracını kenara çekmek zorunda kaldığı ortaya çıktı.

Otonom araçların trafik kurallarını ihlal etmemeleri beklenirken, trafiği en fazla riske atabilecek bir ihlal yaşanması herkesi ürküttü. Yüksek bir hız yapması halinde kazaya sebebiyet verebilecek bu durum hakkında polis Waymo'dan izahat istedi.

Waymo'dan yapılan açıklamada, aracın bazı inşaat tabelaları nedeniyle "kafasının karıştığı" ve trafiğin karşı şeritte devam ettiğini düşündüğü vurgulandı.

Araç ayrıca, polis memurunun Waymo'nun destek temsilcilerinden biriyle konuşmasına izin vermek için kenara çekmeye çalışırken kırmızı ışıkta da geçiş yaptı.

Polisin kamerasından çıldıran otonom araç görüntüleri

Polisin yayınladığı yaklaşık iki buçuk dakikalık bodycam görüntülerinde memur, aracın bir inşaat alanında seyrettiğini ve "karşı şeride geçtiğini, bunun çok kötü olduğunu" söylüyor.

Memur daha sonra meraklı bir görgü tanığına neler olduğunu anlatarak, "ben de ışığı yaktım ve kavşakta kendini kaybetti" dedi. Polisin tuttuğu raporda aracın kırmızı ışıkta geçtiği ve kenara çekilmeden önce 'ÇILDIRDIĞI' belirtiliyor.

Polis otonom aracı nasıl kenara çekiyor?

ABD'deki otonom araçlar, polis işaretlerini anlıyor ve kenara çekebiliyor. Ardından camı açarak polisin araç içine erişmesine izin veriyor. Polisler aracın içindeki bir butona basarak aracı işleten şirketin bir görevlisi ile görüşme sağlayabiliyor.

Aslında Google'ın otonom servisi Waymo, en güvenli otonom araç teknolojileri arasında gösteriliyor. Ancak Waymo bile bunu yapıyorsa, bu teknoloji hakkında endişelenmek için yeterli sebebimiz var demektir.

Peki siz yaşadığını bölgenin caddelerinde otonom araçların dolaşmasını ister miydiniz?