Bir lise öğrencisinin yaptıkları, Elon Musk ve SpaceX'i çok kıskandıracak

Bir lise öğrencisi, sadece 3 yıllık bir çalışmanın ardından, roketiyle Elon Musk ve SpaceX'i bile kıskandıracak büyük bir başarıya imza attı.

Bir lise öğrencisinin yaptıkları, Elon Musk ve SpaceX'i çok kıskandıracak

Bir lise öğrencisi, üç yıllık çalışmanın ardından iddialı bir projeyi tamamlayarak dikey bir şekilde inen bir model roket geliştirmeyi başardı.

Bir roketi dikey olarak indirmek, gerçek anlamda roket bilimi olduğundan oldukça zor. SpaceX’in çalışmalarına baktığınızda bile roket iticilerini indirme girişimlerinde birçok roket aşamasını patlattığını görebilirsiniz.

Öğrenci Aryan Kapoor, Ağustos 2021’de kendi dikey iniş aracı üzerinde çalışmaya başladı ve en sonunda Mayıs 2024’ün sonunda başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Kapoor, YouTube kanalı JRD Propulsion için hazırladığı videoda “Bu roketin çalışma şekli geleneksel model roketlerden farklı” dedi ve ekledi: “Roketlerim stabilite için kanatçıklar kullanmak yerine itme vektör kontrolünü kullanıyor. İtme vektör kontrolü, roket motorunun bir yalpa çemberi içinde dönmesine izin vererek roketin uçuş yolu üzerinde kontrol sağlıyor.

Kapoor’un roketinin bir başka etkileyici yanı da, roketin uçuşunun yazılım tarafından otomatik olarak kontrol edilmesiydi: “Rokete rehberlik eden bir uçuş bilgisayarı, roketi yönlendirmek ve iniş motorunu ne zaman ateşleyeceğine karar vermek gibi tüm uçuş içi kararları verir.

Roketin 2023 yılındaki ilk test uçuşu sırasında, yerleşik barometre roketin yüksekliğini yanlış ölçtü. Kapoor, JRD Propulsion web sitesinde “Roket diğer tüm açılardan iyi performans gösterdi ve değerli veriler topladı” dedi ve ekledi: “Gelecekteki uçuşlarda yüksekliği ölçmek için yalnızca ivmeölçer kullanılacak, bu da çok daha yüksek doğruluk ve hassasiyet sağlayacak.

Kapoor, bu etkileyici iniş başarısını beşinci denemesinde gerçekleştirdi. Elon Musk ve SpaceX'e duyurulur...