Bir konteyner dolusu pilin yanması, hayatı işte böyle felç etti

Li-ion pillerin ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteren bir olay Los Angeles'ta yaşandı ve bir konteyner dolusu pil yanmaya başlayınca, hayat adeta felç oldu.

Bir konteyner dolusu pilin yanması, hayatı işte böyle felç etti

Los Angeles'ta lityum iyon pillerle dolu bir kamyon yanarken, bölgedeki limanlar ve bir köprü kapatıldı.

Küçük bir konteynırdaki yangını basitçe söndürmek yerine, koca bir bölgeyi kilitlemek size garip gelebilir ama Li-ion pillerin acı gerçeği bu. Los Angeles Limanı'na ve hemen yanındaki Long Beach Limanı'na giden LA'in Vincent Thomas Köprüsü, itfaiyeciler konteyneri söndüremediği için bir gün boyunca kapalı kaldı. Konteynerin yandığı Eyalet Yolu 47 de her iki yönde kapatıldı.

Olay, yakındaki bir drone ile kameraya da alındı.

Birçok elektrikli otomobil yangınında gördüğümüz gibi, yoğun lityum pil yangınlarını söndürmek çok zor olabiliyor. İtfaiyeciler bazen binlerce ton suyla bu yangınları söndürdüklerini sanabilirler ama dipten dibe yanan pil hücreleri ısındıkça yangın yeniden başlar. Üstelik pilin patlayıp patlamayacağı da kestirilemez.

Bu yüzden de devrilen konteynırdaki piller sonuna kadar yanıp tükenene dek itfaiye departmanı yolu ve bölgeyi kapatma kararı aldı. Bu pil teknolojisi ne yazık ki güvenlik riskleri nedeniyle giderek daha fazla şekilde modern şehirleri ve yaşamı büyük risk altına sokuyor.

Örneğin, kapalı bir otoparkta yanmaya başlayan bir elektrikli aracın, tüm bir binayı yakıp kül edebilecek bir yangına sebep olmayacağına kimse garanti veremiyor.