Bir insan, bu kuyruklu yıldızı hayatı boyunca sadece 1 kez görebiliyor

Bir insanın hayatı boyunca ancak bir kez görebileceği etkileyici bir uzay olayı daha, bugünden itibaren gökyüzünde arzı endam etmeye başlıyor.

Bir insan, bu kuyruklu yıldızı hayatı boyunca sadece 1 kez görebiliyor

Gökbilimciler, yaşamınız süresince sadece bir kez görme fırsatı bulacağınız bir kuyruklu yıldızın bu günden itibaren, en azından ABD'de gece gökyüzünde görünür hale gelmesini bekliyor. Bu kuyruklu yıldızla beraber, 2024 yılındaki büyük astronomi olaylarına bir yenisi daha eklenmiş oluyor.

Gökyüzü gözlemcileri için harika bir şekilde geçen 2024 yılının bu döneminde, Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızı çıplak gözle görülebilecek. Hatta gökbilimciler, kuyruklu yıldızın Güneş’e yaklaştıkça yıldızlardan bile daha parlak hale gelebileceğini tahmin ediyor.

Gökbilimciler, çıplak gözle görülebilen kuyruklu yıldızları genellikle on yılda bir gördüğümüzü söylüyor. Ayrıca bu yeni yıldız, Neowise’ın 2020’de yanımızdan geçmesinden bu yana gökyüzümüzde parlayan türünün ilk örneği olacak.

Kuyruklu yıldız, bu haftadan itibaren Ekim ayının orta kısmı boyunca çıplak gözle görünür kalacak. Ancak Ekim ortasından sonra, güneş sistemimizde hızla ilerleyen bu parlak uzay kayasını görebilmek için dürbün veya teleskop kullanmanız gerekecek.

Daha fazla detay vermek gerekirse... Tsuchinshan-ATLAS 11 Ekim’de başlayarak özellikle günbatımı sırasında görünür olacak ve Güneş’ten yaklaşık 30 dakika sonra “batacak.” Kuyruklu yıldız, 12 Ekim’de gezegenimizin yaklaşık 70 milyon kilometre kadar yakınından geçecek. Bu yakınlık, kuyruklu yıldızı görebilmek için en iyi zamanı da işaret edecek. Ekim ayının geri kalanında ve Kasım ayının başlarında her gece 20 dakika daha geç batmaya devam edecek ve bu da doğru ekipmanla görülebilir olmasını sağlayacak.