Bir dönemin en çok tartışılan ismi, ABD'ye iade ediliyor

Megaupload’ın kurucusu ve 2010'ların başındaki çevrimiçi korsanlığın yüzü haline gelen Kim Dotcom, uzun bir yasal sürecin ardından kaderinden kaçamadı.

Bir dönemin en çok tartışılan ismi, ABD'ye iade ediliyor

Megaupload’ın kurucusu ve 2010'ların başındaki çevrimiçi korsanlığın yüzü haline gelen Kim Dotcom, en sonunda ABD’ye iade ediliyor. Reuters’in bildirdiğine göre, Yeni Zelanda adalet bakanı geçtiğimiz perşembe günü girişimcinin yaklaşık 13 yıldır süren hukuki mücadelesini sona erdirmek için bir iade emri imzalayarak Almanya doğumlu Dotcom’un ABD hükümetinin suçlamalarıyla karşı karşıya kalmasının önünü açtı.

Bakan yaptığı açıklamada, “Tüm bilgileri dikkatlice değerlendirdim ve Bay Dotcom’un yargılanmak üzere ABD’ye teslim edilmesi gerektiğine karar verdim” dedi. Yeni Zelanda mahkemesinin Dotcom’un ABD’ye iade edilebileceğine karar vermesinin ardından açılan temyiz davaları, altı yıldan uzun bir süre sonra bu kararla sonuçlandı.

Bir zamanlar çevrimiçi olarak en çok ziyaret edilen 13. site olan dosya depolama sitesi Megaupload, kolaylıkla ulaşılabilen korsan içerikler için güvenli bir sığınma noktasıydı. 2012’nin başlarında Amerikalı yetkililer Dotcom’u ve diğer altı kişiyi şantaj, telif hakkı ihlali, kara para aklama ve telif hakkı dağıtımıyla suçladı. ABD iddianamesi, Megaupload’ın telif hakkı sahiplerini 500 milyon dolar zarara uğrattığını, reklamlardan ve premium aboneliklerden ise 175 milyon dolar kazandığını iddia ediyordu.

Dotcom’un Auckland’teki malikanesine yapılan baskın, yılın göreceli olarak dramatik olayları arasında yer alıyordu. New York Times, o sırada Dotcom’un polisi gördüğünde içeriye barikat kurduğunu, birkaç elektronik kilidi etkinleştirdiğini ve güvenli bir odada beklediğini bildirmişti. Polis içeri girdiğinde Dotcom’un “kesilmiş av tüfeğine benzediğini söyledikleri bir ateşli silahın” yanında durduğunu gördüler.

Doğum adı Kim Schmitz olan Dotcom, daha önce de kanunla pek çok sorun yaşamıştı. En azından kendi iddialarına göre, 1994 yılında “Pentagon bilgisayarlarına girip Saddam Hüseyin’in saraylarının gerçek zamanlı uydu fotoğraflarını gözlemlemek” suçundan Münih hapishanesinde üç ay geçirmişti. Kısa bir süre sonra, çalınan telefon kartı numaralarını içeren bir dolandırıcılık suçundan iki yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı.

2001 yılında Alman tarihinin en büyük iç bilgi ticareti davasıyla suçlandı. Bu suçlamalardan kaçmak için Almanya’dan kaçtığı, Tayland’da yakalandığı, iade edildiği ve 2002’de mahkum edildiği bildirildi. Bundan bir süre sonra Yeni Zelanda’ya taşındı ve lüks bir malikanede saklandı.

Adalet Bakanı Paul Goldsmith, Perşembe günü iade emrini imzaladı. Kararın ardından Dotcom, X üzerinde “Güney Pasifik’teki itaatkar ABD kolonisi, kullanıcıların Megaupload’a yüklediği şeyler yüzünden beni iade etmeye karar verdi” şeklinde bir paylaşım yaptı.