Bir dış gezegenin şimdiye kadarki en uzun zaman atlamalı çekimi, 17 yılı sadece 10 saniyeye sığdırdı

2003 ile 2020 yılları arasında toplanan 17 yıllık veri, sadece 10 saniyeye sığdırıldı. Bu 10 saniyelik çekim, aynı zamanda bir öte gezegenin şimdiye kadarki en uzun hızlandırılmış görüntüsü.

17 yılı sadece 10 saniyeye sığdıran çekim

Yeni bir video, Jüpiter'in 12 katı kütleye sahip devasa bir öte gezegenin 17 yıl boyunca kendi yıldızının yörüngesinde dolanışını 10 saniyelik hızlandırılmış bir çekimle gösteriyor.

Hızlandırılmış video, Beta Pictoris b'nin yıldızının yörüngesinde eğik bir açıyla döndüğünü gösteren gerçek verilerden oluşuyor. Görüntüler, 2003 ile 2020 yılları arasında toplanan 17 yılı 10 saniyeye sığdırarak, bir ötegezegenin şimdiye kadarki en uzun hızlandırılmış görüntüsü haline geliyor.

Dünya'dan yaklaşık 63 ışık yılı uzaklıkta Pictor takımyıldızında bulunan Beta Pictoris b, Jüpiter'in 12 katı kütleye sahip bir canavar gezegen. Dünya - Güneş mesafesinin yaklaşık 10 katı uzaklıkta yörüngesinde döndüğü yıldızı Beta Pictoris, Güneş'in 1,75 katı büyüklüğe sahip. Ayrıca 20 - 26 milyon yıl gibi çok genç bir yaşta ve bizim yıldızımızdan yaklaşık 8,7 kat daha parlak.

Northwestern University'de bir astrofizikçi olan Jason Wang, bu çekimin arkasındaki isim ve REACH programına katılan lise öğrencisi Malachi Noel'den yardım aldığını söylüyor.

Noel, verileri işlemek için bir yapay zeka görüntü işleme tekniği kullanarak Gemini Gözlemevi ve Avrupa Güney Gözlemevi'nden gelen gezegenle ilgili verileri analiz etti. Wang daha sonra "hareket enterpolasyonu" adı verilen başka bir yapay zeka tekniği kullanarak gezegenin verilerde atladığı boşlukları doldurdu ve akıcı yörüngesini gösteren bir video oluşturdu.

Görüntünün ortasındaki siyah daire ve yıldız simgesi aslında Beta Pictoris'ten göreceğimiz parlamayı baskılıyor, ancak o zaman bile yıldızın ışığı o kadar yoğun ki çok yaklaştığında gezegeni gölgede bırakıyor. Bu anlar X ile işaretlenmiş, bu sayede yıldızının etrafındaki yolunu izleyebiliyoruz.