Dünya'ya çarpma potansiyeli taşıyan asteroitler listelerinin tepesine yakın bir yerde gezinen tehdit edici bir uzay kayası, resmi olarak listeden çıkartıldı. Başlangıçta potansiyel olarak 2052'de Dünya'ya çarpabileceği düşünülen bu kayadan artık korkmamız gerekmiyor.
2021 QM1 olarak adlandırılan 50 metre genişliğindeki asteroit ilk olarak Ağustos 2021'de Arizona'daki Lemmon Dağı Gözlemevi tarafından keşfedildi. Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) belirttiğine göre, karanlık bir gökyüzünde iyi bir gözlemevi, bir gecede Dünya'ya yakın bir düzine nesne bulabilir ve bu yüzden bu durumda anormal bir şey yoktu.
Ancak rutin takipler daha az olumlu görünüyordu. ESA'nın Gezegensel Savunma Başkanı Richard Moissl yaptığı açıklamada, "Bu erken gözlemler bize asteroidin rotası hakkında daha fazla bilgi verdi ve gelecek tahminlerini yaptık" dedi ve devam etti: "Güneş etrafındaki gelecekteki yollarını görebiliyorduk ve 2052'de Dünya'ya tehlikeli bir şekilde yaklaşabilirdi. Asteroit daha fazla gözlemlendikçe, risk daha büyük gözüküyordu.”
Bu bilgi endişe verici görünmeye başlarken asteroidin yolu, onu Dünya'dan göründüğü açıdan Güneş'e yaklaştırdı. Yani yıldızımızın parıltısı çevresindeki her şeyi gölgede bıraktı ve uzay kayasını izlemeye devam etmek imkansız hale geldi. ESA'nın Dünyaya Yakın Nesne Koordinasyon Merkezi'nden (NEOCC) Marco Micheli, “beklemek zorunda kaldık” dedi ve ekledi: "Ayrıca bütün bunların üstüne, 2021 QM1'in de şu anki yörüngesinde Dünya'dan uzaklaştığını biliyorduk, yani Güneş'in parıltısından çıktığında algılayamayacağımız kadar zayıf olabilirdi."
Neyse ki, Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskobu (VLT), asteroit tekrar görünür hale gelir gelmez arayışa hazırdı. Yine de tespit edilmesi kolay olmadı.
Asteroidin 24 Mayıs'taki görüntüleri, 2052'de bir çarpmayı olmayacağını belirlemelerini sağladı. Böylece asteroid, yüksek risk listesinden çıkartıldı.
Bu iyi bir haber olsa da, geride 1.377 adet daha risk taşıyan gök cisminin bulunduğunu söyleyelim...