Binance CEO'su Changpeng Zhao neden istifa etti?

Changpeng "CZ" Zhao, ABD kurumları ile kripto para borsası arasındaki anlaşmanın bir parçası olarak Binance CEO'luğundan istifa etti. Savcılık Binance'i, kara para aklamayı önleme ve yaptırım yasalarını ihlalle suçlamıştı. Suçlamayı kabul eden Binance 4.3 milyar dolar ceza ödeyecek.

Binance CEO'su Changpeng Zhao neden istifa etti?

ABD hükümeti, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in, kara para aklamayı önleme ve yaptırım yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle toplam 4,3 milyar dolar ceza ödeyeceğini duyurdu. Açıklamaya göre Binance Mali Suçlarla Mücadele Birimi (FinCEN) ile yapılan anlaşma kapsamında 3,4 milyar dolar ve Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) ile yapılan anlaşma kapsamında 968 milyon dolarlık ceza ödeyecek. Binance'in ödeyeceği toplam 4,3 milyar dolar bugüne kadar verilen en büyük cezalardan biri...

BİNANCE SUÇLAMALARI KABUL ETTİ

Binance kurucusu ve CEO'su Changpeng Zhao ise 50 milyon dolar para cezası ödeyecek ve kurduğu şirketin CEO'luğundan istifa edecek. New York Times'ın haberine göre salı günü yapılan açıklamada Binance'in kurucusu Changpeng Zhao'nun kara para aklama ihlallerini kabul ettiği belirtildi. Mahkeme belgelerine göre, hepsi de yaptırımlarla karşı karşıya olan İran, Küba ve Suriye gibi ülkelerden müşteriler Binance platformuna erişebiliyordu. Yetkililer, Zhao'nun Binance'in yaptırım uygulanan ülkelerdeki kişilerin borsada iş yapmasını engelleme çabalarının yetersiz olduğunu bildiğini söyledi. Savcılar Binance'ı bankacılık ve yaptırım yasalarını ihlal etmekle suçladı.

Binance ve Zhao'ya karşı alınan kararlar Washington'da Hazine Bakanı Janet L. Yellen ve Başsavcı Merrick Garland'ın katıldığı bir basın toplantısında duyuruldu. Garland, Zhao ve diğer yöneticilerin "ABD yasalarının gerektirdiği kontrolleri uygulamadan ABD pazarından kar elde etmek için kasıtlı ve hesaplı bir çaba içine girdiklerini" söyledi.

Yellen, borsanın yasadışı aktörlerin 100.000'den fazla işlem yapmasına izin verdiğini söyledi.

Federal yetkililere göre Binance de suçunu kabul etti ve hükümete 4,3 milyar dolar para cezası ve tazminat ödemeyi kabul etti.

Zhao 50 milyon dolar para cezası ödemeyi ve şirketin icra kurulu başkanı görevinden ayrılmayı kabul etti. Binance, federal savcılarla yaptığı savunma anlaşmasının bir parçası olarak, işi denetlemek üzere bir hükümet gözlemcisinin atanmasını kabul edecek. Zhao, Binance'teki liderlik rolünden vazgeçecek ancak kripto borsasının çoğunluk hissesine sahip olmaya devam edecek.

RICHARD TENG CEO OLACAK

Binance yaptığı açıklamada, anlaşmanın "şirketin tarihsel, cezai uyum ihlalleri konusundaki sorumluluğunu" kabul ettiğini söyledi. Şirket, üst düzey bir yönetici olan Richard Teng'in CEO olarak görevi devralacağı belirtildi.

Zhao, eskiden Twitter olarak bilinen X platformunda yaptığı açıklamada "hatalar yaptığını" ve "sorumluluk alması gerektiğini" söyledi. Ayrıca yorucu programına ara vermeyi dört gözle beklediğini ve çeşitli kripto projelerine biraz "pasif yatırım" yapmayı planladığını da söyledi.