Bin yıllık tarihi eserlerin üzerinde araba yarıştırdılar!

Motor ve hız meraklıları, korkunç bir sorumsuzlukla, dünyada eşi benzeri olmayan, 1.000 yıllık tarihi eserlerin üzerinde yarıştılar ve insanlık mirası olan eserlerde geri dönüşü mümkün olmayan tahribat yarattılar.

Bin yıllık tarihi eserlerin üzerinde araba yarıştırdılar!

Günümüzde Şili'nin kuzeyindeki Tarapacá bölgesinde bulunan Alto Barranco jeoglifleri, bölgenin yerli halkı tarafından Pica Vahası ile Pasifik Okyanusu kıyısı arasındaki göç yolu üzerinde yapılmış, uzaydan bile fark edilebilen sanat eserleri olarak biliniyor.

Toprağa kazınmış bu dev gravürler aslında MS 900 ile 1450 yılları arasında, zeminden daha koyu renkli yüzey kayaları ve çakıl taşlarını kaldırıp alttaki daha açık renkli kumların ortaya çıkartılmasıyla yapılmış, tarihte ve dünyada eşi olmayan eserler.

Atacama Çölü'nün inanılmaz kurak koşulları sayesinde, arkeolojik kalıntılar yüzyıllardır iyi korunmuş durumdaydı. Ta ki, instagram'da ve TikTok'ta yarış videoları yayınlayarak gösteriş yapmak isteyen bir grup "zeka fakiri" bu tarihi eserlerin üzerinde son model motosikletleri, ATV'leri ve arazi araçlarıyla yarışmaya karar verene kadar.

Herhalde, drone'la havadan çekim yaptıklarında, bin yıllık bu tarihi eserlerin üzerinde yarış yapmanın çok etkileyici görüntüler ortaya çıkaracağını düşünmüş olmalılar ki, başına nöbetçi dikerek korumanın çok zor olduğu bu "dağ başındaki" insanlık mirasının üzerinde vahşice yarışlar düzenledikleri anlaşılıyor.

Güçlü motorların ve kalın tekerleklerin vahşice parçaladığı eserler artık tamir edilemez şekilde hasar almış durumda ve bin yıldır doğanın bile bozmayı başaramadığı bu eserler, artık bir gurup sosyal medya "soytarısı" tarafından yok edilmiş bulunuyor.

Peki siz bu sorumsuzluk ve dehşet verici vandalizm hakkında ne düşünüyorsunuz? Sosyal medyada bir araya gelen tüm bu vandalların dünyayı ve insanlık miraslarını bu kadar kolay tahrip edebilmesine karşı nasıl yaptırımlar uygulanmalı?