Mobil Dünya Kongresi, büyük firmaların en göz alıcı yeni teknolojilerini biz tüketicilere gösterdiği muazzam bir etkinlik. Dev firmaların bu seneki MWC'deki 5G, 8K ve VR teknolojileriyle ilgili tanıtımları şüphesiz heyecan vericiydi. Peki gelecekteki akıllı telefonumuz için sırada hangi teknoloji var? Gelecekten ipuçları, bu yazımızda olabilir.
Spektroskop selfie'ler: Çin'li üretici Changhong tarafından geliştirilen H2, içindeki minyatür spektrometre sayesinde herhangi bir şeyin nelerden oluştuğunu algılayabiliyor. Telefon, entegre molekül sensörü SCiO sayesinde sebzelerden, süte ve ete her şeyin kimyasal özelliklerini sıralayabiliyor. Bu teknoloji sayesinde vücudunuzdaki yağ miktarını görmeniz bile mümkün.
Hisseden kişisel asistanlar: Elliptic Labs'in MWC 2017'de gösterdiği "touchless" dokunma teknolojisi, Amazon Echo, Google Home gibi kişisel asistanların hareketliliği veya hareketsizliği algılamasına olanak tanıyor. Böylece cihazlar, örneğin hem hırsızları, hem de yerde yaralı halde hiç hareket etmeden yatan ev sakinlerini algılayabiliyor ve tıbbi yardım talep edebiliyor.
Işık dalgalarıyla yüksek hız: MWC 2017'de pureLiFi tarafından gösterilen LiFi-X, laptop ve tabletlere takılabilen bir aksesuar ve kızılötesi ışık dalgaları yardımıyla yüksek hızlı veri aktarımı yapabiliyor.
Canlı 360 derece yayınlar: BT ve Nokia, MWC 2017'de VR başlıklarıyla Tottenham Hotspur ve CSK Moscow arasında 2016'nın sonlarında yapılan bir müsabakayı gösterdiler. Her şey basit gibi görünse de tüm bu yayın 5G üzerinden canlı olarak yapılsaydı, sanırız kendimizi tam anlamıyla gelecekte hissedecektik.
5G üzerinden gerçek zamanlı 8K VR: 8K'nın fark edilmeyecek kadar yüksek bir çözünürlük olduğunu düşünmeyin. Herhangi bir VR başlığıyla bu çözünürlüğü gördüğünüzde fikriniz değişecek. Intel, Nokia'nın OZO 360 derece kamerasıyla bu görüntülerin nasıl bir araya getirilip 5G üzerinden gerçek zamanlı olarak sunulabildiğini MWC'de gösterdi ve bizlere gelecekten küçük bir ipucu verdi.
Parmaklara özel akıllı düğmeler: Alexa, Google Home gibi cihazlar dokunmatik ekranları hayatımızdan biraz olsun uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Ancak bir firma, kullandığınız parmağa göre farklı tepkiler veren "akıllı düğmeler" üzerinde çalışıyor.
Bluetooth ile cihazlarınızla eşleşen Tapdo, biyometrik etkileşimler yoluyla herhangi bir cihazı kontrol etmenizi sağlıyor. Akıllı düğme bir parmak izi sensörüyle geldiğinden, parmağınızın farklı kısımları için farklı işlevler belirleyebiliyorsunuz. Tapdo, yakında Kickstarter'da 99 dolardan satışa sunulacak ve Eylül 2017'de sevkiyatına başlanacak.