İki grafik devi AMD ve NVIDIA arasındaki rekabet, ekran kartlarındaki performans seviyesini hızla yukarı çekiyor. Öyle ki, bugün 1080p çözünürlüğü ekran kartınızı zorlamayabiliyor; donanımınızı sonuna kadar kullanmak için 2560x1440 gibi bir çözünürlük seçmeniz gerekiyor. Peki ekran kartlarında sıkça duyduğumuz GPU Boost, TXAA, Eyefinity gibi terimler ne anlama geliyor?
Adaptive V-Sync
V-Sync, oyun sırasında ekranda ortaya çıkan "yırtılma" efekti sorununu çözen ve oyunseverlerin yıllarca faydalandığı bir özellik. V-Sync, görüntülenen karelerin monitörünüzle senkronize olmasını sağlar (genellikle 60Hz veya 60FPS). Ancak V-Sync, 60'ın katlarıyla da çalışabilir ve FPS 60'ın çok altına düştüğünde V-Sync sınırı 30'a düşer. Oyun daha da yavaşlarsa 20FPS ve 15 FPS'ye düşebilirsiniz. NVIDIA tarafından geliştirilen Adaptive V-Sync, bu çarpım sorununu V-Sync'den kaldırıyor. Dolayısıyla FPS'niz 50'y düşse bile 50'de kalıyor ve 30'a gerilemiyor.
NVIDIA 8-Series GPU'ya veya daha yeni bir GPU'ya sahip olduğunuz sürece sadece bir yazılım güncellemesiyle bu özellikten faydalanabilirsiniz.
GPU Boost / PowerTune With Boost ve diğerleri
GPU Boost / PowerTune With Boost
NVIDIA'nın bu senenin başlarında tanıttığı GPU Boost, temel olarak Intel'in işlemcilerde kullandığı Turbo Boost'un ekran kartlarına uygulanmış hali diyebiliriz. Bu özelliğin AMD'deki karşılığı ise "PowerTune with Boost".
Bu işlevden çok büyük performans artışları beklememeniz gerekiyor. Genellikle 100MHz gibi bir hızlanma bekleyebilirsiniz.
TXAA
NVIDIA'nın kaba ve sivri köşeleri düzeltmek için son girişimi olan TXAA, birtakım filtreler yoluyla performansı düşürmeden resmi yumuşatmaya çalışıyor. Bu özellik eski NVIDIA ve AMD kartlarında bulunmuyor.
Eyefinity / NVIDIA Surround
Eyefinity destekli bir AMD ekran kartı, bir oyunu 6 monitöre kadar destekleyebiliyor (yeterli video bağlantısı olması durumunda). Birçok oyuncu, üç monitörü yan yana dizerek bu işlevden faydalanıyor.
NVIDIA Surround ise üç ekranı yan yana kullanmanıza izin veriyor.
Bu işlevi kullanmak tabi ki oldukça maliyetli, zira bir monitör yerine en az üç monitörünüz olması gerekiyor. Ancak FPS oyunlarında görüş alanınız genişlediğinden çoklu monitörde farkı hissedebilirsiniz.
Özel kartlar
Özel kartlar yeni bir teknoloji olmasa da, bilmeniz gereken yeni bir trend. AMD ve NVIDIA yıllardır referans tasarımlara odaklanıyorlar. Bu video kartı tasarımları, üreticiler tarafından satılan bir soğutma çözümü sunuyor. Üreticiler, dilerlerse referansları izleyerek kartlara özellikler ekleyebiliyorlar.
AMD ve NVIDIA ekran kartlarının çoğu artık referans tasarımları izlemeyen tasarımlarla satışa sunuluyorlar. Bu kartlarda çok sayıda overclock seçeneği görebiliyorsunuz. Bu kartlar oldukça iyi performans veriyor, ancak kullanıcıların onları satın almadan önce yapılan yorumları dikkatle incelemeleri gerekiyor.