Bilim insanları, insan beyninden geçen düşünceleri, harflere ve kelimelere çevirmenin yolunu buldular. Beyin okumak artık resmen gerçek oldu.
Hollanda'da bir üniversitede bilim insanları, uzun uğraşlar ve araştırmalar sonucunda, deneklerin akıllarından geçen düşünceleri, kelimelere dökecek şekilde okuyan bir yöntem geliştirmeyi başardılar.
Bilim insanlarının geliştirdiği yazılım, MRI taramalarından gelen verileri analiz ederek o ande ne düşündüğünü kelimelere çevirebiliyor. Sistem şimdilik çok isabetli değil ancak yapılan denemelerde, yazılımın önemli oranda doğru sonuç verdiği kaydedilmiş. Bilim insanları bunun için insan beynini 1200 ayrı bölgeye ayırmış ve deneklerin çeşitli harfleri düşünürken hangi bölgelerin çalıştığını kayıt altına almışlar. Böylece, bir denekten bir harf düşünmesini istediklerinde, yazılım o harfi tahmin edbilecek kadar istatistiksel veriye sahip olabilmiş. Elbette yazılım, deneğin sadece beyin taraması sırasında aklından geçirdiği verileri okuyabiliyor. Yani henüz, telefonunuzun kamerasına aldığınız bir kişinin düşüncelerini okuyabilecek bir yazılım ortada yok. Ancak bu yazılımın geliştirilmesi sayesinde, özellikle yatağa bağlı, felç geçimiş, konuşamayan ve iletişim kuramayan insanların sadece düşünerek dertlerini anlatabileceği ve dünya ile daha rahat iletişim kurabileceği tıbbi cihazların geliştirilmesi mümkün olacak.
İlk aşamada bu cihazlar pahalı tıbbi makineler olarak hastanelerde yer alacak olsa da, bilim insanların bu teknolojiyi daha pratik kullanım alanlarına ve daha pratik cihazlara adapte ederek, daha kolay ulaşılabilecek ticari ürünler haline getirmesi de kaçınılmaz olacak.