Organ naklinde büyük gelişme: Dondurulmuş organlar gelecekte hayat kurtarabilir

Bilim insanları ilk kez dondurulmuş ve daha sonra çözülmüş bir organı başarılı bir şekilde nakletti. Yöntem şimdilik sadece farelerde kullanılsa da ekip, gelecekte insanlara da uygulanabileceğinden oldukça emin.

Dondurulmuş organlar gelecekte hayat kurtarabilir

Organ nakillerinde kullanılan organlar, vitrifikasyon gibi uzun süreli kriyoprezervasyon yöntemleriyle korunabilir. Bu yöntemde organa kriyoprotektif kimyasallar pompalanır ve buz kristalleri oluşmayacak kadar hızlı bir şekilde soğutulur. Ancak sorun, organı vücut sıcaklığına geri döndürmeye çalışırken ortaya çıkar.

Minnesota Üniversitesi'ndeki bilim insanları bu sorunun üstesinden gelmek için organı sadece yüzeyinden değil, içinden de hızlı ve eşit bir şekilde ısıtan yeni bir nano ısıtma yöntemi geliştirdi.

Ekip, deneylerinde fare böbreklerini 100 güne kadar kriyojenik şekilde sakladı. Ardından başarılı bir şekilde yeniden ısıttı ve kriyoprotektif kimyasallardan arındırarak beş canlı fareye nakletti. 30 gün içinde tüm fareler, sağlıklı bir organdan ayırt edilemeyecek şekilde böbrek fonksiyonlarına sahip oldu.

Bu yeni yöntemde, organın kan damarlarından geçen demir oksit nanopartikülleri kullanılıyor. Nanopartiküller, elektromanyetik dalgalarla aktive edildiklerinde organı eşit şekilde ısıtıyorlar.

Asıl soru, bu teknolojinin insanlara uygulanıp uygulanamayacağı. Her yıl nakil için bağışlanan böbreklerin yüzde 20'si, bir alıcı onlara erişemeden zaman aşımına uğradığı için boşa gittiği tahmin ediliyor. Kriyoprezervasyon teknolojisiyle birlikte bu, potansiyel olarak bir sorun olmaktan çıkabilir.

Ekip, yöntemin insanlara uygulanmasının birkaç yıl alabileceğini tahmin etse de biraz daha araştırma ile bunu başarabileceklerinden emin olduklarını söylüyor.