Bilim insanları, sonsuz enerji üretecek füzyon reaktörlerine bir adım daha yaklaştı

Sonsuz enerjiye ulaşma yolunda yeni bir adım daha geliyor olabilir. MIT'nin bilim insanları füzyon reaktörlerini gerçeğe dönüştürmeyi mümkün kılacak önemli bir gelişme kaydetti.

Bilim insanları, sonsuz enerji üretecek füzyon reaktörlerine bir adım daha yaklaştı

Bilim insanları, MIT tarafından 2021 yılında keşfedilen süper iletken mıknatısların nihayet füzyon reaktörleri için hazır olduğunu söylüyor. Yeni mıknatıs türü, MIT'deki Plazma Bilimi ve Füzyon Merkezi'ndeki (PSFC) araştırmacılar tarafından geliştirildi. Merkez bu keşifle ilgili birkaç makale yayınladı ve mıknatısların bir füzyon santralinde hizmet verebilecek düzeye geldiğinin altını çiziyor.

Nükleer füzyonu efektif bir enerji kaynağı haline getirmek çok önemli çünkü bu yeni nükleer enerji türü, fosil yakıtların ve tehlikeli nükleer fisyon işlemlerinin yerini alabilecek temiz bir enerji kaynağı yaratmak anlamına geliyor.

Nükleer füzyon, bugün kullandığımız nükleer enerjiye oranla çok daha fazla enerji üretiyor ancak çok daha az miktarda ve kısa ömürlü radyoaktif atık üretiyor. Ayrıca bu işlem sırasında sera gazı salımı olmadığı için iklim değişikliği açısından zarar oluşturmuyor.

Güneşte görüldüğü gibi nükleer füzyonu taklit etme fikri, insanlığın yararlanabileceği "sınırsız enerjinin" kilidini tamamen açabilir. Ancak bu, bazılarının umduğu kadar kolay değil. Füzyon yakıtını yerinde tutmak için son derece güçlü mıknatıslar gerekiyor. İşte bu noktada yeni keşfedilen süper iletken mıknatıslar devreye giriyor.

Benzer mıknatıslar şu anda Tokamak füzyon reaktöründe çalışıyor ve bu sırada -270 santigrat derecede çalışmak zorundalar. Yıllar süren denemelere rağmen bilim insanları bu reaksiyondan, sadece koyduklarından biraz daha fazla enerji elde edebiliyorlar.

Ancak, bu yeni süper iletken mıknatıslar -253 santigrat derece çalışacak şekilde tasarlanmış. Nadir toprak elementleri olan baryum bakır oksitten (REBCO) yapılan bu mıknatısları geliştiren araştırmacılar, benzer mıknatısları oluşturmak için kullanılan diğer malzemelere kıyasla çeşitli avantajlara sahip olduklarını söylüyorlar.

Yeni mıknatıs şimdilik küçük bir enerji üretmek için hazırlanan testte başarılı oldu ve bu sayede daha büyük testlerin önü açıldı. Büyük çaplı testlerin ardındansa temiz ve sonsuz enerji üreten nükleer füsyon reaktörleri inşa etmek mümkün olacak.