Bilim insanları, sokak lambalarının şaşırtıcı bir etkisini ortaya çıkarttı

Bugüne kadar kimse fark etmemişti... Sokak lambalarının, ağaç yaprakları üzerinde tuhaf bir etkisi olduğu ortaya çıktı.

Bilim insanları, sokak lambalarının şaşırtıcı bir etkisini ortaya çıkarttı

Görünene göre sokak lambaları, ağaç yapraklarını ilginç ve benzersiz bir şekilde etkiliyor olabilir. Çin Bilim Akademisi araştırmacılarının bildirdiğine göre yapay ışık, Japon pagodalarındaki ve yeşil dişbudak ağaçlarındaki yaprakların böceklerin zararına karşı daha dayanıklı olmasını sağlıyor. Araştırmacılar, sokak ışıklarının daha yaygın olduğu Pekin sokaklarında sıralanan ağaçlarda böcek hasarının olmadığını fark ettiler ve bulgularını bu ay yayınladılar.

Araştırmacılar, çalışmaları için şehrin 30 farklı yerindeki 180’den fazla ağaçtan 5.500’den fazla yaprak topladı. Bunların bazıları, sodyum bazlı aydınlatmanın turuncumsu ışığına sahip sokak lambalarının yakınında bulunurken, diğerleri daha karanlık alanlarda bulunuyordu. Araştırmacılar, yaprakların büyüklüğünü, su içeriğini, hatta besin seviyelerini ve dayanıklılıklarını ölçtüler. Ayrıca, böcek hasarına dair kanıtları incelediler ve ölçtüler.

Araştırmacılar, sokak lambalarının altından alınan yaprakların çok daha dayanıklı olduğunu ve böceklerden daha az zarar gördüğünü buldu. Bu, sokak ışıklarının ağaç yaprakları üzerinde öngörülemeyen bazı etkileri olabileceğini öneriyor gibi görünüyor. Elbette bu etkinin ne kadar kapsamlı olabileceğini ve böceklerin bu yapraklara daha fazla zarar vermelerini engelleyen sistemin tam olarak ne olduğunu belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekecek.

Araştırmacılar, ışığın böcekleri avcılar için daha görünür hale getirebileceğini, böylece yırtıcılara karşı daha savunmasız kalmalarını sağlayabileceğini söylüyor. Yapılacak daha fazla araştırma, yaprakların sokak lambaları olan ve olmayan kontrollü alanlara yerleştirilmesi sayesinde araştırmacılara böceklerin alışkanlıklarının inceleyecek daha fazla ve daha güvenilir veri sağlayabilir.