Bilim insanları, dünyanın ilk kuantum motorunu yaptılar

Bilim insanları, gaz veya petrol yerine kuantum dolanıklığıyla çalışan dünyanın ilk motorunu geliştirdi.

Bilim insanları, dünyanın ilk kuantum motorunu yaptılar

"Kuantum" terimi, artık teknolojinin en popüler kavramına dönüştü. Ve bilim insanları şimdi, kuantum teknolojisiyle motor üretmeyi başardı.

Kuantum mekaniğinin garip prensiplerini kullanarak hareket üretmenin mümkün olduğunu artık anlıyoruz. Şimdi araştırmacılar, daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen bir kuantum motoru geliştirdiler.

Araştırmacılar bu motorları geliştirmenin farklı yollarını da araştırıyorlar. Bazı bilim insanları fermiyonlar ve Bose-Einstein yoğunlaşmaları arasındaki etkileşimle çalışan bir model geliştirdiler. Bu motor ısı üretmek yerine parçacıkların kuantum özelliklerini kullanarak %25'lik bir verimlilik elde etti. Bu oran, henüz çok yeni olan bu yöntem için umut verici bir başlangıç.

Kısa bir süre önce, Çin Bilimler Akademisi'nden bir ekip, çığır açacak olan bu motoru icat ettiklerini duyurdu. Dolanıklık genellikle kuantum mekaniğinin ayırt edici özelliği olarak tanımlanır. Parçacıklar o kadar birbirine bağlı hale geldiğinde, birinin durumu diğerini anında etkilediğinde, birbirlerinden ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar, hareketlenme meydana gelir. Hatta bazıları bunu zamanın bir yanılsaması olduğunu bile düşündü ama öyle olmadığı ispatlandı.

Araştırmacılar, iyon kafesinde sıkışmış kalsiyum atomlarını kullanarak, çalışması sırasında parçacıkları oldukça dolaşık durumlara dönüştüren bir motor tasarladılar. İşlem, dört zamanlı bir motorun işlemine benziyor ve iyonların bir lazerden fotonları emerek genişlemelerine neden olmasıyla başlıyor. Daha sonra kuantum yüküyle birleştiriliyor, sıkıştırılıyor ve bir sonraki döngü için hazırlanıyor. Lazerin özelliklerini hassas bir şekilde ayarlayarak, ekip bu dönüşümü olağanüstü bir hassasiyetle başarabildi ve dolanıklığın kuantum motorları için uygulanabilir bir enerji kaynağı olabileceğini gösterdi.

Ancak bu motorlarla arabaları, gemileri, trenleri çalıştırmayı beklemeyin. Elde edilen hareketler henüz çok küçük... Bu teknoloji daha çok bilişim alanında kullanılmak üzere geliştirilecek. Elbette, bu motorların gerçek dünya koşullarında çalışmasını sağlamak da kolay değil. Kuantum motorları, mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda çalışmak gibi aşırı koşullar gerektirir. Ancak buradaki çıkarımlar heyecan verici. Teknoloji olgunlaştıkça, kuantum motorları yeni nesil kuantum bilgisayarlarına güç sağlayabilir.