Şanghay Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim insanları, bilgiyi 3 boyutlu olarak depolayarak bir petabit’e kadar veriyi optik bir diske nasıl sığdırabileceklerini keşfettiklerini açıkladılar. Bu açıklama, DVD boyutunda tek bir diskte 125.000 GB veri saklanabileceği anlamına geliyor.
DVD ve Blu-ray gibi optik diskler ucuz ve dayanıklıdır ancak çok fazla veri depolayamazlar. Şu ana kadar kullanılan optik diskler, verileri lazer aracılığıyla okunan tek bir bilgi katmanında saklıyordu. Nature dergisinde yayınlanan yeni bir makalede anlatıldığı üzere, yalnızca 54 nanometrelik bir alanda 100 katmana kadar veriyi okuyup yazabilen yeni bir teknik sayesinde bu küçük boyutlu diskler tarihe karışabilir.
Şangay Üniversitesi Bilim ve Teknoloji profesörü ve makalenin ortak yazarlarından Min Gu, “Bu, geleceğin büyük veri merkezlerinin ayak izini ve enerji tüketimini büyük ölçüde azaltabilir ve dijital ekonomi için sürdürülebilir bir çözüm sağlayabilir” diyor.
Hacim açısından bu, bir flash bellek ve hatta bir hibrit sabit sürücüyle (HHD) elde edebileceğinizden çok daha fazla kapasite. Karşılaştırma için belirtmek gerekirse, tek bir optik diskin yüksekliği yaklaşık 1,2 milimetreyken, bir petabitlik veriyi sığdırabilecek bir dizi HHD diskin yüksekliği ise yaklaşık 200 santimetre olacaktır. Eşdeğer bir Blu-Ray depolama dizisi ise etkileyici bir şekilde 2 metrenin üzerine ulaşacaktır.
Teknik, araştırmacıların, toplanma indüklemeli emisyon lüminojenlere sahip boya dolgulu fotorezist veya AIE-DDPR adını taşıyan yeni bir malzeme geliştirmesini gerektirdi. AIE-DDPR, araştırmacıların nanopartikül ölçeğinde lazerlerle hassas bir şekilde işlemesine olanak tanıyan, benzeri görülmemiş bir depolama yöntemine imkan tanıyan oldukça düzgün ve şeffaf bir film olarak tanımlanabilir.