İnternette yazdıklarınız, muhtemel bir ayrılığın işareti olabilir

Bilim insanları, ayrılıkları üç ay öncesinden fark etmelerini sağlayan işaretler tespit etti. Bu işaretler, internette yazdıklarınızda gizli...

Bilim insanları, ayrılıkları üç ay öncesinden fark edebiliyor

İnsanların ayrılığa giden süreçte kullandıkları dile bakan bir araştırma, yaklaşan bir ayrılığın işaretlerinin, ayrılıklardan üç ay önce görülebildiğini söylüyor.

Austin'deki Texas Üniversitesi'nden araştırmacılar, 6.803 Reddit kullanıcısının 1.027.541 gönderisini inceledi. Bu kullanıcılar, özellikle r/BreakUps alt dizininden seçildi. Ancak bir ayrılığın yaklaştığının göstergesi, onların bu özel forumda gönderi paylaşmaları değildi. Bu dizinde ve Reddit'in diğer birçok alanında gönderi paylaşmış olmaları, araştırmacılara ayrılıklarının dil kullanımlarını nasıl etkilediğini görme fırsatı verdi.

Sonuçlarını Proceedings of the National Academy of Sciences'da yayınlayan ekip, ayrılık öncesi, sırası ve sonrasındaki iki yıllık gönderileri inceledi. Ayrılığı belirten dil işaretçilerinin 3 ay önce başladığını ve kullanıcıların olaydan yaklaşık 6 ay sonrasına kadar (ortalama olarak) temel değerlerine geri dönmediklerini buldu.

Ekip, yaptıkları çalışmada “İşaretler, ben-sözcüklerinde, biz-sözcüklerinde ve bilişsel işleme sözcüklerinde (sırasıyla depresyon, toplu odaklanma ve anlam oluşturma sürecinin özelliği) bir artışı içeriyordu” ve “analitik düşünmede düşüş (daha kişisel ve resmi olmayan bir dil olduğunu gösterir) görülüyordu” diyor.