Bilim insanları, ağaçlarla yarışacak yeni bir toz geliştirdi

İklim krizine karşı yeni "silahımız" hazır: Bilim insanları, havadaki karbondioksiti ağaçlardan bile daha başarılı bir şekilde emebilen yeni bir çeşit toz geliştirdiler.

Bilim insanları, ağaçlarla yarışacak yeni bir toz geliştirdi

Tam yetişkin bir ağaç kadar karbondioksiti emip depolayabilen, karbon yakalayan bir tozun keşfedilmesi sayesinde iklim değişikliğine karşı mücadelede önemli bir avantaj elde etmiş olabiliriz.

İklim değişikliği krizi giderek daha da kötü bir hal alırken, bilim dünyası atmosfere saldığımız karbonu uzaklaştırma girişimlerini geliştirmeye devam ediyor. Ancak, bu karbon uzaklaştırma tekniklerinin çoğu hala erken tasarım aşamasında veya yaydığımız emisyonları dengelemek için yeterince verimli değil.

Ağaçların zamanla karbonu uzaklaştırma yetenekleri azaldığı için bilim insanları, sera gazı emisyonlarını hafifletmek için başka yöntemler arıyorlar. Nature dergisinde yayınlanan bir makalede bildirilen yeni karbon yakalayan toz bu konuda büyük bir avantaj sağlayabilir.

Karbon yakalama yeteneğine sahip olan bu yeni toz, içinden geçen havadaki karbondioksiti tutabilen gözenekli bir malzeme. Toz, karbondioksiti emerek dolmak yerine, sadece karbondioksiti tutarak molekülleri yüzeyinde tutuyor ve hapsediyor.

Bu, ağaçlar ve diğer uzaklaştırma yöntemleri gibi karbondioksite doyacak kadar dolmadığı için tozun daha etkili bir şekilde çalışabilmesini sağlıyor. Moleküllerin emilmek yerine sadece tutulması, daha sonra başka bir yere bırakabilmelerini sağlıyor ve bu sayede havayı temizlemek ve CO2’yi atmosfere geri salınmayacağı bir yerde depolamak mümkün oluyor.

Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, yaptıkları testlerde tozun havadaki karbon dioksitin yüzde yüzünü tutabildiğini gördüklerini ve iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir çığır açtığını, şu anda buna benzer başka bir malzeme olmadığını söylüyorlar.