Bilim insanları, 100 yıllık "peri fotoğrafının" gizeminin peşine düştü

100 yıl önce çekilen bir fotoğraf, dönemin bütün insanlarını kandırmayı ve fotoğraftaki perilerin gerçek olduğuna inandırmayı başardı. Peki tarihin ilk "Photoshop" fotoğrafı aslında nasıl çekilmişti? Bilim insanları bu sorunun cevabını bulmak için fotoğrafı çeken kamerayı mercek altına aldı.

Bilim insanları, 100 yıllık "peri fotoğrafının" gizeminin peşine düştü

Dünyanın ilk "Photoshop" vakasının 100 yıl önce yaşandığını ve bütün dünyada şok etkisi yarattığını biliyor muydunuz? 100 yılı aşkın bir süre önce iki genç kız, teyzelerinin Batı Yorkshire, Cottingley'deki bahçesinin dibinde, uçuşan minik perileri gösteriyor gibi görünen beş fotoğraflık bir seri yayınladı.

Bu "inanılmaz" fotoğraflar The Strand dergisinde Sir Arthur Conan Doyle tarafından yayınlandı ve Doyle görüntülerin gerçek olduğunun kanıtlanması halinde 'insan düşüncesinde bir çığır açacağını' söyledi.

Hayatlarının sonlarına doğru Elsie Wright ve Frances Griffiths ilk dört fotoğrafın sahte olduğunu itiraf ettiler. Yine de Bayan Griffiths beşinci ve son fotoğrafın gerçek olduğunu savundu ve ölüm döşeğinde bile bu iddiadan vazgeçmedi. Dolayısıyla, nur topu gibi bir gizemimiz oldu.

Şimdi, görüntüleri oluşturmak için kullanılan kameralar, bilim insanları tarafından inceleme altına alındı. Kameraların, şans eseri doğa üstü varlıkları görüntüleyebilecek bir özelliğinin olup olmadığı anlaşılmaya çalışılsa da sıra dışı hiçbir şey tespit edilmedi.

Bradford'daki Ulusal Bilim ve Medya Müzesi'nin daimi koleksiyonunun bir parçası olan kameralar, Bradford Üniversitesi Arkeoloji ve Adli Bilimler Fakültesi tarafından kısa süre önce satın alınan en yeni BT tarayıcılarından geçirildi. İki tarayıcı yaklaşık bir örümcek ipliği genişliği olan yedi mikron çözünürlüğe kadar ayrıntıları görüntüleyebiliyor. Ayrıca fiziksel nesnelerin içini görebilme yeteneğine sahip olduklarından detaylı incelemeler yapmak mümkün oluyor.

Kameralardan biri, Londra'da W Butcher & Sons tarafından üretilen ve o zamanlar 16 ve 9 yaşında olan kuzenler tarafından 1917'de ilk iki Cottingley Perisi fotoğrafını çekmek için kullanılan bir çeyrek-plaka 'Midg' kamera.

İkinci bir kamera olan çeyrek plakalı 'Cameo' ise 1918 ve 1920 yılları arasında daha fazla peri fotoğrafı çekmek için kullanıldı.

Peki ya o son fotoğraf?

Fotoğraf makinelerinde sıra dışı hiçbir detay bulunamadı ve bu yüzden bu peri fotoğraflarının, 100 yıl önce yapılan ilk fotoğraf efekti çalışması olduğu kesinleşti. İkilinin havada uçuyor gibi görünen bu perileri o pozisyonda nasıl tuttukları şimdilik bir sır. Ama yaratıcı bir çözüm bulmuş oldukları inkar edilemez, çünkü iki kardeş ölüm döşeğinde ilk dört fotoğrafın sahte olduğunu itiraf ettiler.

Yalnız beşinci fotoğrafın sahte olmadığı iddiası hala önümüzde duruyor. Peki bunu nasıl açıklayacağız?