Bilim adamlarından tarihi "çöp" buluşu

ABD'li bilim adamlarından devrim gibi bir buluş: Akaryakıt için "çöp desteği"...

Çöp deyip geçmeyin!

Çöpten neler çıkabileceğini tahmin bile edemezsiniz. Ama çöpten petrol çıkabileceğini herhalde kâhinler bile zor tahmin ederdi.

Kaliforniya Üniversitesi'nin sentetik biyoloji laboratuarında çalışan bilim adamları, 1980'lerde Fransa'da bir çöplükten izole ettikleri bir bakteriyi kullanarak bitkisel atıkları fosil yakıtlarından ayırt edilemeyecek kalitede akaryakıta dönüştürmeyi başardılar.

Geliştirilen bu yeni yöntem sayesinde mısır artıklar veya şeker kamışı küspesi gibi tarımsal atıklar kullanılarak akaryakıt elde edilebiliyor. Yetkililer, genetik mühendisliğindeki gelişmiş üretim teknikleri de kullanarak akaryakıtın litresinin 36 cent'e (yaklaşık 60 kuruşa) üretilebileceklerini belirtiyorlar. Ayrıca yok edilmesi zor ve doğaya zarar veren tarımsal artıkların değerlendirilecek olduğunu da unutmamak gerek.

Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bilim adamları 1980'lerde Fransa'da bir çöplükten izole edilen bakteriyi bir maya ile karıştırdıklarını belirtiyorlar. Bu karışımı atıklarla birleştirildiğinde ise bakterinin asetat ürettiğini, mayanın da bunları metil klorür ve metil bromüre dönüştürdüğünü, bu maddelerin ise toplanarak akaryakıta işlenebildiğini bildiriyorlar.

Okuyucu Yorumları