Şu gerçeği inkar etmek mümkün değil. 10 yaşında bir bilgisayarın güncel teknolojiye ve dijital ihtiyaçlara cevap vermesi çok zordur. Dolayısıyla, bilgisayarlarımız sapasağlam bile olsa, belli bir süre sonra yeni bir bilgisayar satın almak kaçınılmaz olur. Peki bilgisayarlarımızı yenilemenin vaktinin geldiğini nasıl anlayacağız?
Hatırlamayanlar için geçmişten ders çıkaracağımız bir örnek verelim. Microsoft, Windows XP’yi emekliye ayırıp yeni işletim sistemleri satabilmek için çok uzun yıllar uğraşmak zorunda kaldı. Neredeyse kusursuz, hatasız, son derece stabil bir işletim sistemi olarak çok uzun yıllar boyunca insanların beğenisini toplayan Windows XP, çok yüksek profilli işler yapmadan temel olarak internete girmek, web’de dolaşmak, yazı yazmak, tablolar açmak isteyen profesyonel kullanıcıların ihtiyaçlarını fazlasıyla karşıladı.
Ancak Windows XP’deki kısıtlar, işletim sisteminin dar potansiyeli, web’in ve internetin gelişimi için yeterli değildi ve yeni teknolojilerin, yeni işletim sistemleriyle dünyaya yayılması gerekiyordu. Bu teknolojileri kullanan insanların sayısının artması ise yeni dijital servislerin hayata geçmesi için kritik önem taşıyordu. Dolayısıyla, teknoloji şirketleri, organize bir şekilde, Windows XP için desteklerini geri çekerek, çok daha fazla insanın Windows XP’yi terk edip yeni işletim sistemlerine ve yeni teknolojilere geçişini hızlandırdı.
Bu tür operasyonlar olmasa, bugün web üzerinden ulaşıp kullandığımız pek çok pratik servisi kullanmamız da mümkün olmayabilirdi. Ancak, bu gelişmenin bir maliyeti de, belli dönemlerde yeni bilgisayarlara sahip olmak zorunda olmamız. Aynı, telefonlarımızın birkaç senede bir eskimesi yeni uygulamaları çalıştırmakta zorlanması ve yeni akıllı telefonlara ihtiyaç duymamız gibi, bilgisayarlarımızı da belli bir süre sonra yenilemek ve yeni teknolojilere uyum sağlayacak yeni bir donanım seviyesine geçiş yapmamız gerekiyor.
Video oyun dünyası, web uygulamaları, sosyal medya servisleri gibi, günlük hayatımızın parçası olan pek çok uygulama, zamanla eski bilgisayarlarda çalışmaz hale gelecektir. Örnek vermek gerekirse, bugün Windows 10’u çalıştırmak konusunda donanım olarak yetersiz kalan, Windows 7 yüklü eski bir bilgisayarda, YouTube’u açmak neredeyse imkansızdır, farklı tarayıcılar yükleyip şansınızı denemek isteyebilirsiniz ama başarı garantisi yok.
Yeni, gelişmiş, etkileyici bir oyunu eski bir bilgisayarda çalıştırmak da neredeyse imkansızdır.
En son güncellemeleri almış ofis yazılımlarını hatta en son güncellemeleri almış internet tarayıcılarını bile eski bir bilgisayarda çalıştırmak son derece büyük bir kabusa dönüşebilir.
Dolayısıyla, bilgisayar güncel dijital teknolojilerle senkronize kalabilmek için önemli ve gerekli bir yatırımdır. Yazılımlarınızın, internetten seyrettiğimiz videoların, oyunların, uygulamaların yavaşladığını, takılmaya başladığını ve çalışmakta zorlandığını hissettiğimizde, yeni bir bilgisayar almanın vakti yaklaşıyor demektir. Unutmayın ki, bilgisayarınız teknolojinin gerisinde kaldığında, eğitimden iş hayatınıza kadar pek çok alanda olumsuz sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla, doğru bütçeyi ayırabildiğinizde eskimiş bir bilgisayarı değiştirmek için harekete geçmek doğru bir karar olacaktır.
Sponsorlu İçerik