Bilgisayar satışları uçuşa geçti: Peki ama ne değişti de böyle oldu?

Canalys'in yayınladığı yeni bir rapor, Windows 10 işletim sisteminin kullanımdan kalkmasıyla PC satışlarının artacağını ön görüyor. Ama tek neden Windows 10 da değil...

Bilgisayar satışları uçuşa geçti: Peki ama ne değişti?

Canalys'in yeni raporuna göre, ABD PC pazarı 2024'ün ilk çeyreğinde farklı markalarda 14,8 milyon adetlik sevkiyatla yıllık bazda yüzde 5'lik tek haneli bir büyüme kaydetti. Analiz firması, toplam sevkiyatın yıl bitmeden 69 milyona ulaşacağını ve pazarın, 2025 yılında yüzde 8 daha büyüyerek 75 milyona çıkacağını tahmin ediyor.

Raporda belirtildiğine göre, Windows 10 işletim sisteminin kullanım ömrünün sonuna yaklaşması, sevkiyatların artmasının arkasındaki itici güçlerden biri olacak, tüketicileri ve işletmeleri yeni bir satın alma işlemi yapmaya yönlendirebilir.

Canalys analisti Greg Davis durumu yorumlarken, "PC tabanının önemli bir kısmı hala Windows 10 kullanırken, önümüzdeki 4 çeyreğin yenileme döngüsüne daha da güçlü bir ivme getirmesi bekleniyor" dedi.

Cihaz satıcılarının Noel sezonundan sonra indirim sunmaya devam etmesiyle PC sevkiyatları 2024 yılının başında iyi rakamlara ulaştı. Analist, ABD'deki makroekonomik koşullar birkaç aydır istikrarlı olduğu için tüketici ve kurumsal harcamaların arttığını söyledi.

Yapay zeka patlaması

Hem Apple hem de Windows ekosistemlerinde yapay zeka destekli bilgisayarların yaygınlaşması, sevkiyat rakamlarını artıracak diğer bir itici güç olacak gibi görünüyor. Bilgisayar üreticileri ve ortaklarının, birinci sınıf cihazlara yükseltme yapmak isteyen potansiyel tüketicilerden yararlanmak için stratejilere öncelik vermesi ve ABD'yi yapay zekalı bilgisayarların benimsenmesinde lider olmaya itmesi bekleniyor.

Microsoft geçtiğimiz ay yapay zeka donanımlı Copilot+ PC'lerini sergilerken, bunu WWDC 2024'te Apple Intelligence özellikleri takip etti.

Rakamlarla konuşmak gerekirse, Mac bilgisayarlar ABD PC pazar payının önemli bir bölümünü (yüzde14,2) elinde bulunduruyor ve 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22'lik bir büyüme kaydetmiş durumda. Lenovo, yüzde 22'lik büyümeyle Windows PC üreticileri arasında kazanan olurken, Dell ve HP'nin rakamları düştü. Ancak bu iki şirket hala bu çeyrekte en yüksek pazar payına sahip.