ABD başkanı Biden'in yüksek benzin ve motorin fiyatlarına nasıl cevap vereceği belli oldu

ABD başkanı Biden, Rusya - Ukrayna savaşının da etkisiyle iyice yükselen yakıt fiyatlarına cevabı belli oldu. Biden, ABD batarya üretimini arttırmak için düğmeye basıyor.

Biden'den yüksek yakıt fiyatlarına bataryalı yanıt

ABD Başkanı Joe Biden, elektrikli araçlar ve enerji depolama amacıyla pil yapımında kullanılan lityum, nikel, kobalt, grafit ve manganez gibi kritik mineral ve malzemelerin kaynaklarını güvence altına almak istiyor ve bu amaçla Savunma Üretim Yasasını aktif edecek.

Bu karar, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının neden olduğu ani fiyat artışı ve tedarik zinciri kısıtlamalarına yanıt olarak veriliyor ve aynı zamanda Biden yönetiminin "Putin'in Fiyat Artışı" olarak adlandırdığı olaya yanıt verme planının bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Yayınlanan bilgi notunda, "Putin'in tercih ettiği savaş nedeniyle piyasaya daha az petrol çıkıyor ve arzdaki azalma Amerikalılar için pompadaki fiyatları yükseltiyor" deniliyor.

Amerikan Otomobil Birliği'nden alınan verilere göre, Amerikalılar yaklaşık bir yıl öncesine göre galon başına neredeyse iki katı yakıt ödemesi yapıyor. Yani plana göre fosil yakıtın yerini alması için daha fazla batarya üretilmesi planlanıyor.

Savunma Üretim Yasası, başkanın özel şirketleri federal hükümetten gelen emirlere öncelik vermeye, ulusal savunma için malzeme tahsis etmeye ve gerekli malzemelerin istiflenmesini kısıtlamak için önlemler almaya yönlendirmesine izin veriyor. Biden, yerli üretimde bir artış için çağrıda bulunurken, diğer durumlarda bir anti-tekel sorunu olabilecek bir şekilde pil malzemelerini madenciliği yapan ve işleyen, satın alma yapan ve hatta şirketlerin birbirleriyle koordine olmasına izin veren Amerikan şirketlerine kredi teklifleri sunuluyor. Ve bu yasanın ABD’de temiz enerji kullanımına geçişin temellerini güçlendireceği belirtiliyor.

Savunma Üretim Yasası'nın tam olarak ne kadar geniş uygulanacağı henüz belli değil. Pil malzemelerini güvence altına alan şirketlerin ve pil üreticilerinin de bir artış görmesi muhtemel. Tesla, birkaç yıldır ABD'de pil üretiyor ve Toyota, General Motors, Stellantis, Ford ve Volkswagen gibi diğer bir grup otomobil üreticisi, ABD'de pil tesisleri kurmak için, genellikle LG Chem, SK Innovation, Samsung ve Panasonic gibi yabancı tedarikçilerle ortak girişim olarak harekete geçiyor.