Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition İnceleme

Beyond Good & Evil, 20 yıl sonra geri döndü! Ubisoft, özlenen klasiği Beyond Good & Evil’ın 20’inci yıl dönümü özel oyunuyla bizleri bir kez daha Jade ve Pey’j ile Alpha Section üslerine götürüyor.

Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition inceleme

Beyond Good & Evil, ilk olarak 2003 yılında piyasaya çıkmış ve dönemin oyun platformları olan PlayStation 2, Xbox ve GameCube’da kendine yer bulmuştu. Dönemine göre mekanikleri ve dünyasıyla oldukça dikkat çeken yapım, daha sonra 2011 yılında bir Remaster sürümü de almıştı. Şimdiyse bir kez daha sahnede. Bu defa 20’inci yıl dönümü ile Jade ve Pey’j geri dönüyor.

Oyunu sonuna kadar oynama ve tamamlama şansı bulduk. Açıkçası, aradan geçen 20 yıldan sonra bu dünyayı bir hayli özlemişiz. Eğlenceli diyalogları, sürükleyici hikayesi ve kafa patlamamız gereken onca oyundan sonra rahatlatıcı dünyasıyla rahat bir nefes aldık desek yalan söylemiş olmayız. Bu arada bizim gibi bu oyunun orijinalini oynamış ve o zamandan bu yana 2’inci oyunu bekleyenlere müjdeli haberi de verelim: Ubisoft, Beyond Good & Evil 2’nin geleceğini söylüyor.

Peki, Beyond Good & Evil’i hiç duymamış olanlar için bu oyun ne anlatıyor. Gelin şimdi yakından bakalım...

Öncelikle Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition’ın aslına sadık kaldığını söyleyelim. Elbette grafikler güncellenmiş, çeşitli iyileştirmelerde bulunulmuş, mekanikler elden geçirilmiş ve günümüz oyunlarına uyum sağlayacak ölçüye getirilmiş. PlayStation 5’te oynadığımız oyun, ne görsel anlamda ne de oynanış noktasında hiç sırıtmıyor; grafikler oyuna özgü şekilde gayet güzel, oynanış da fazlasıyla akıcı.

Hikaye, insanlığın DomZ adı verilen kötü bir uzaylı ırkı tarafından tehdidini konu alıyor. Aslında “insanlığın” derken bu tam olarak doğru değil; zira Hillys’in dünyası bizim dünyamıza çok benzese de antropomorfik hayvanlar ve havalı teknolojilere ev sahipliği yapıyor ve bu da oyunun dünyasını eğlenceli kılıyor.

Hillys, DomZ’lar tarafından saldırıya uğrayınca, gizli IRIS ajanları devreye giriyor ve Jade’in fotoğrafçılık yeteneklerinden faydalanmak istiyorlar. Plana göre Jade, Alpha Section’a ait üslere sızacak ve bu bölgelerde çektiği fotoğrafları IRIS Network yoluyla ajanlara ulaştıracak. Ancak tabii Jade bu işe girişince, kendini bir anda IRIS’in yeni ajanı olarak buluveriyor. Üzerine bir de sevgili domuzcuğumuz Pey’j Amca kaçırılınca işin rengi bir anda değişiyor.

Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition, hem aksiyonu hem gizlilik gerektiren bölümleriyle dolu dolu bir yapım olmuş. 10 saat kadar süren macerada Alpha Section üslerine giriyor, DomZ’larla karşı karşıya kalıyor, Dai-Jo asamızla onlara kombolarla diz çöktürmeye çalışıyor ve Hovercraft’ımız ile Hillys’i keşfediyoruz. Bu arada elbette oyunun savaş sistemi çok derin değil, ancak Beyond Good & Evil dünyası için fazlasıyla tatmin edici ve eğlenceli olduğunu söyleyebiliriz. Zaman zaman kamera açıları sinir bozucu olsa da bunu görmezden gelebiliyorsunuz.

Öldürdüğümüz DomZ’lar, Alpha Section robotları, karşılaştığımız yaratıklar ve kırdığımız kutular bize toplanabilir kristaller olarak geri dönüyor. Bunlarla kendimize ekipmanlar alabiliyoruz. Özellikle Gyrodisk Eldiven işimizi bir hayli kolaylaştırıyor. Öte yandan keşif merakını Hillys canlılarını fotoğraflamayla da tırmandıran Beyond Good & Evil, gizli bölgeleri ve buralara serpiştirilmiş olan çeşitli yarışlarla da bu unsuru perçinliyor. Bunların neticesinde ise hem oyunun hikayesi için gerekli olan hem de kupa avcılarını tatmin edecek Pearl’ler edinebiliyoruz. Ve pek tabii ki zaman zaman kafa yormanız gereken bulmacalarla da karşılaşıyoruz.

Elbette Ubisoft, Beyond Good & Evil’in 20’inci yıl dönümünü hazırlarken oyuna bazı ekstralar eklemeyi de ihmal etmemiş. Hem Jade hem Pey’j için yeni kıyafetler yer alıyor ve ayrıca Speedrun modu da mevcut durumda. Buna oyunun eğlenceli yapısını da eklediğimizde, tamamlandıktan sonra tekrar oynanabilir bir yapım olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sonuç

Açıkçası ister orijinalini ister remaster'ını oynamış olun ya da Beyond Good & Evil’ı ilk defa duyuyor olun, Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition, eğlenceli zaman geçirmek ve çok da kafa yormayan, rahatlatıcı bir hikayeyi takip etmek isteyenler için gayet ideal bir yapım, gayet keyifli bir klasik. Umarız devam oyunu çok geçmeden gelir de Jade ve Pey’j Amca’yı yine yıllarca özlemeyiz.

CHIP Notu: %80

KÜNYE

Geliştirici: Ubisoft
Yayıncı: Ubisoft
Tür: Macera
Platform: PlayStation 5, PlayStation 4, PC, Xbox Series S/X, Nintendo Switch
Web: https://www.ubisoft.com/en-gb/game/beyond-good-and-evil/20th-anniversary-edition

Beyond Good & Evil - 20th Anniversary Edition Sistem Gereksinimleri

Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sistemi: Windows 10 (64 bit)
  • İşlemci: Intel Core i5-4460 / AMD Ryzen3 1200
  • Bellek: 8 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 960 (4GB VRAM) / AMD Radeon RX 5500 XT (4GB VRAM)
  • DirectX: Sürüm 11
  • Depolama: 20 GB kullanılabilir alan

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşletim Sistemi: Windows 10 (64 bit), Windows 11 (64 bit)
  • İşlemci: Intel Core i7-6700 / AMD Ryzen5 1400
  • Bellek: 8 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1050ti (4GB VRAM) / AMD Radeon RX 5500 XT (4GB VRAM)
  • DirectX: Sürüm 11
  • Depolama: 20 GB kullanılabilir alan