Stanford Üniversitesi'nden bilim adamları, fare beyninin gerçek zamanlı aktivitelerini inceledi. Farenin beyin çıkıntısına mikroskop yerleştirerek yapılan inceleme, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisine ışık tutacak.
Bilim adamları öncelikle fare beynine gen tedavisi uygulayarak, farenin sinir hücrelerinin kalsiyum iyona duyarlı yeşil floresan proteinine tepkisini ölçmeye çalıştı. Fare belli bir uyaranla karşılaştığında sinir hücresi harekete geçti ve kalsiyum proteini uyararak, tüm hücrenin yeşil floresan ışık yakmasını sağladı.
Daha sade deyimiyle; farenin, bulunduğu alanda belli bir bölgeye gittiğinde sinir hücresinin yeşil ışık yaktığı, başka bir alana yöneldiğinde ise önceki ışığın sönerek farklı bir hücrenin yeşil ışık yaktığı saptandı.
Araştırmayı yürüten ekipten Mark Schnitzer, durumu şöyle özetledi: "Odanın etrafında yürüdüğünüzü düşünün. Koltuğa yöneldiğinizde beyninizin farklı bir hücresinde, masaya yöneldiğinizde ise yine farklı bir hücrede ışık yanar. Bunu anlayabilmemiz, bir şekilde beyni okuyabildiğimiz anlamına geliyor."
Bilim adamları, deneyin ardından bir ay geçtikten sonra bile, farenin beyin hücrelerinin, bu adımlara aynı şekilde cevap verdiğini belirtti. Schnitzer, deneyin beyin hastalıklarını saptama ve iyileştirme açısından önemli olduğunu vurguladı.