Avusturya'da yapılan bir ikinci evre testi, her dört vakadan yaklaşık üçünde metastazları “önemli ölçüde” küçülten yeni bir ilaçla beyin kanseri tedavisinde şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu. Onkoloji profesörü Matthias Preusser, IFL Science'a verdiği demeçte, “Sonuçlar için çok heyecanlıyım” diyor ve devam ediyor: “Bunlar dünya çapında doğrudan hasta bakımında kullanılabilir ve ayrıca beyin tümörü alanında yeni araştırma yolları açabilir.”
Preusser, Nature Medicine dergisinde geçtiğimiz hafta yayınlanan ve denemenin başarısını anlatan yeni bir makalenin ortak yazarlarından biri. Çalışma, beyne metastaz yapmış pozitif meme kanseri tedavisi gören 15 hastayı (14 kadın ve bir erkek) izledi.
Denemenin anahtarı, dünyanın birçok yerinde bir yıldan daha kısa bir süredir mevcut olan nispeten yeni bir ilaç olan trastuzumab deruxtecan ilacıydı. Preusser, Antikor-ilaç konjugatı (ADC) olarak bilinen ilacı kullandıklarını ve birbirine kimyasal olarak bağlı monoklonal bir antikor ve bir kanser öldürücü ajandan oluşan bir tür hedefe yönelik ilaç ürettiklerini açıkladı.
Antikor, ilacı kanser hücrelerine bağlıyor ve bu hücreler daha sonra ADC'yi yutuyor. Tümör hücresinin içine kemoterapi salınıyor ve kanser öldürülüyor.
Trastuzumab deruxtecan'ın daha önce HER2 pozitif meme kanserini oldukça etkili bir şekilde tedavi ettiği gösterilmişti, ancak yeni denemede, beyindeki kanser için aynı faydaları sağlayıp sağlayamayacağını görmek istendi.
Preusser, “Beyin metastazlarının 15 hastanın 11'inde önemli ölçüde küçüldüğünü ve böylece beyinde yüzde 73,3'lük bir yanıt oranı sağladığını bulduk” dedi ve ekledi: “ADC'leri kullanarak beyin kanserleri için gelişmiş tedavi olanakları göreceğimizi umuyorum.”