Bennu asteroidinden alınan örnekler bilim insanlarının kafasını karıştırmaya devam ediyor

Bennu asteroidinden alınan ve Dünya'ya ulaştırılan örnekler üzerindeki çalışma devam ederken, ortaya çıkan bazı sonuçlar bilim insanlarının kafasını karıştırmaya devam ediyor. Bu arada örneklerin hepsine de ulaşılabilmiş değil ve bunun içim "özel tornavida" bekleniyor.

Asteroitten gelen örnekler, bilim insanlarının kafasını karıştırıyor

NASA’nın bu yılın başlarında Dünya’ya getirmeyi başardığı Bennu asteroit örneklerinin ilk analizi bazı ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Bennu’da bol miktarda karbon ve su bulunduğu daha önce tespit edilmişti, ancak numunelerin yeni analizi bilim insanlarının şaşırmalarına neden oldu.

Nature’da paylaşılan bir gönderiye göre, Bennu’dan alınan yeni örnekler üzerinde çalışan bilim insanları için, incelenen parçaların en dış kısmında bulunan ve göktaşlarında nadiren görülen bir bileşim olan magnezyum, sodyum ve fosfat miktarı özellikle şaşırtıcıydı. Bilim insanları bu Bennu örneklerinden nasıl bir sonuç çıkartacaklarından tam olarak emin olmasalar da, örneklerin tam olarak analiz edilmesi için hala yapılması gereken çok iş var. Öncelikle, OSIRIS-REx’in numune geri dönüş kutusunun içinde yer alan malzemenin merkezine hala ulaşılmış değil.

Örneklerin bulunduğu kutu neden tam olarak açılamadı?

Şu anda NASA, bilim insanlarının kutunun o kısmını kapalı tutan vidaların sonuncusunu çıkarmasına olanak tanıyacak ve birkaç yıl önce toplanan Bennu örneklerinin tamamına erişim sağlayacak özel bir tornavida üretiyor. Ancak şu ana kadar Bennu’dan alınan en büyük parça olan 3,5 santimetre uzunluğundaki büyük taş da dahil olmak üzere kutunun dışında bulunan çok sayıda parçayla yetinmemiz gerekti.

Bu özel taş parçası, emilerek alındığı sırada uzay aracının toplama mekanizmasını bozan örnekti. Nature’ın bildirdiğine göre bu örnek, neredeyse siyaha yakın koyu bir renk ve mavimsi bir parlaklığa sahip. Bilim insanları, bunun asteroidin yüzeyinde bulunan kayalara çok benzediğini söylüyor.

Uzay aracı tarafından yakalanan diğer parçaların rengi daha açık ama yine de onları analiz etmeye çalışan bilim insanları için aynı derecede şaşırtıcı özellikler içeriyor. Raporda, şimdiye kadar gökbilimciler ve küratörlerin 1.000’den fazla Bennu örneğini katalogladığı belirtiliyor ve bunların arasında sadece en az yarım milimetre boyutunda olanlar yer alıyor.