Bir süre önce bilgisayarımınız belleğini yükseltmek, bilgisayarımızı kolayca hızlandırmanın en iyi yollarından bir tanesiydi. Yüksek bellek fiyatları nedeniyle PC'lerimiz genellikle minimum kapasitede belleklerle geliyordu.
Resim ve video düzenleme yazılımları ve oyunlar, özellikle daha hızlı ve düşük gecikme süresine sahip belleklere yükselttiğinizde oldukça hızlanıyordu. Bu günlerde ise en temel sistemler dahi standart olarak 4GB DDR3 bellekle geliyor, yeni bir sistem kurarken daha düşük bir bellek akıldan geçmiyor. Peki bu bellek güncellemelerinin tarihe karıştığı anlamına mı geliyor?
Hayır- bunun anlamı bilgisayarınızda yeterli miktarda bellek bulunduğu ve sonraki yükseltmelerinizde daha küçük harcamalar yapabileceğinizdir. 8GB bellek daha gelişmiş sistemlerde bir standart halini alırken 12GB ve daha üstü bellekler artık sadece programcıların ve yüksek çözünürlüklü resim düzenleyicilerinin tekelinde değil.
Bu yazımızda bilgisayarınızın belleğini yükseltmeye dair en iyi kararı vermenize yardımcı olacak tüm konuları işlemeye çalışacağız.
Önümüzdeki yol
Önümüzdeki yol
Belleklerde yaşanan en son değişiklik, DDR2'den DDR3'e yapılan yavaş ve geri dönülemeyen geçiş oldu. DDE2 hala eski sistemlerde ve laptop'larda kullanılıyor ancak gelecek için DDR3'ü düşünmek gerekiyor. Bu ise bellek yükseltme işlemini oldukça kolaylaştırıyor, zira seçebileceğiniz sadece bir standart mevcut. Peki kaç tane bellek modülü almalısınız?
Bloomfield ve Gulftown Core i7 işlemcileri üç kanallı bellek denetleyicisine sahipler. Bu çipten tam kapasite almak için X58 anakartınızdaki üç kanalı da kullanmanız gerekiyor. Nispeten uygun fiyattaki X58 anakartları, üç veya dört bellek slotuyla geliyor. 2GB'lik bellekleri olanlar için 12GB'a geçmek israf olacaktır.
Satın alırken neye dikkat etmelisiniz?
Intel'in Core i5 veya i7 işlemcilerine ve AMD'nin en son çiplerine sahip olanlar için ise karar vermek daha kolay. İkisi için de çift kanallı DDR3'ler yakın gelecekte görünüyor.
Şimdi, tüm karar vermeniz gereken ne kadar ve ne hızda bellek satın alacağınız. Burada gecikme süresi, işlem frekansından daha önemli, daha hızlı cevap süreleri belleği daha hızlı çalıştıracaktır. Bu gerçek, fiyatlara da tamamiyle yansıyor: Düşük gecikmeye sahip bellekler daha pahalılıar.
Şu anki bellek standartlarının halefleri ise henüz uzakta görünüyorlar. Samsung, DDR4 bellek modüllerini CES'de tanıttı ancak şu an DDR4'e duyulan bir ihtiyaç yok.
En iyi üç bellek tercihi
En iyi üç RAM tercihi
Corsair Dominator GT (4GB (2x 2GB) 2,133MHz)
Fiyat: 175 USD (yurtdışı fiyatı)
175 dolar çift kanallı 4GB bellek için, 2133MHz'de çalışmasına rağmen fazla bir para olsa da, ürünün teknik özelliklerine baktığımız zaman fiyatın daha da abartılı olduğunu görüyoruz. Zira bellek 9-10-9-24 zamanlamanlarına sahip.
Ancak Corsair'in kaliteli mühendisliğini ve modüllerin yüksek frekanslarda iyi bir şekilde çalıştığını düşündüğümüzde fiyatı görmezden gelmek mümkün olabilir.
Crucial Ballistix DDR3 (4GB (2x 2GB) 1,600MHz)
Fiyat: 70 USD (yurtdışı fiyatı)
Crucial'ın Ballistix aralığındaki yüksek performanslı DDR3 modülleri, yüksek saat hızları ve düşük gecikme süreleriyle overclock meraklıları arasında oldukça popüler.
Seriye son eklenen ürün ise, 4GB'lık DDR3-1600 (PC3-12800) modülleri (parça numarası: Ballistix BL2Kit25664FN1608). Yeni modüller, yeni tasarıma ve aynı zamanda overclock'çuların hoşa gidecek bir işleve sahip.
Kingston HyperX
Kingston HyperX (8GB (2x 4GB) 1,600MHz)
Fiyatı: 110 USD
Kingston'un HyperX serileri, tatmin edici bir performansa sahip. Önerdiğimiz diğer iki belleğin tersine, bu bir 4GB'lık paket değil, toplamda 8GB kapasiteye sahip bir çift 4GB'lık bellek.
9-9-9-27 gecikme sürelerine sahip cihazdan daha hızlılarının olduğu kesin, ancak rakiplerinin tersine modülleri overclock etmek için bir miktar alanınız var.
Belleğinizi nasıl takabilirsiniz?
Belleğinizi nasıl takabilirsiniz?
Bir belleği yerine yerleştirmek, yaklaşık 10 senedir hemen hemen aynı şekilde yapılıyor. Laptop'larda SODIMM modülünü slota sürüklemek ve kartı tık sesini duyana kadar bastırmanız gerekiyor. Fiziksel olarak yapacağınız başka bir şey yok.
Masaüstü PC'lerde ise belleği doğru yönde taktığınıza dikkat etmelisiniz. Bunun ardından modülü iki taraftaki klipsler kapanana dek bastırmalısınız. Hepsi bu kadar.
Belleğinizi optimize edin
Belleğinizi optimize edin
1. Ayarlarınızı kontrol edin: Yeni bir bellek modülü yüklediğinizde BIOS zamanlama bilgilerini bellek üzerindeki SPD'den okur. Tek sorun, iki farklı hızdaki bellek modüllerinin varlığından kaynaklanabilir.
CPU-Z ile bellek ayarlarınızı Windows içerisinden görmeniz mümkün. RAM'inizi tüm modüllerin desteklediği en düşük gecikme ayarında çalıştırmalısınız. Bu da bilgisayarınızı yavaşlatacaktır.
2. Uç noktalara gidin
JEDEC bellek profilleri güvenlik amacıyla belleğiniz 1.600MHz ile satılsa dahi onu varsayılan olarak bu hızda çalıştırmayacaktır.
BIOS ekranınıza gidin, bellek ayarlarını açın ve XMP (veya EPP) ayarlarına geçin. Belleğinizin çalışacağı hızı seçin. Zamanlama ayarları kendiliğinden yapılacaktır. Değişikliklerin uygulanıp uygulanmadığını CPU-Z ile kontrol edin.
3. Kendiniz overclock edin
En son bellek modülleri, XMP'nin tanımladığından öte overclock edilebiliyorlar. Ancak en iyi performansı elde etmek için deneme yanılma yoluna başvurmanız gerekiyor.
BIOS ekranına girin, bellek hızını stok hızının bir üzerine artırın ve PC'nizin açılıp açılmadığını kontrol edin. Makineniz çalışmayı durdurana kadar frekansı yükseltmeye devam edin, PC'niz çalışmazsa BIOS'u sıfırlayın. Overclock'a değip değmediğini görmek için sisteminizde bir hız testi gerçekleştirin.