Genetik modifikasyonun insanlığı geliştirebileceği fikri yeni olmasa da, son birkaç yılda bilim camiasında bazı ilginç dönüşler yaşandı. Bunlardan en dikkate değer olanlarından biri, insan bebeklerinin gen düzenlemesi nedeniyle kötü bir şöhret kazanan ve hapis cezası alan Çinli bilim insanı He Jiankui’nin fikirlerinden ortaya çıkıyor. Arkadaşları tarafından JK olarak adlandırılan He, genleri değiştirilmiş insanların türümüzün geleceği olabileceğini düşünüyor.
The New Yorker’ın yeni bir profil yazısına göre, JK’nin genetik modifikasyon konusundaki çalışması sadece insanlığı daha iyi hale getirmek ana hedefine odaklanıyor gibi görünüyor. JK’nın bu yoldaki en büyük denemelerinden biri, kanser, hatta Alzheimer ve HIV gibi hastalıklardan kaçınmaya yardımcı olmak için embriyolardaki genleri düzenlemekti. Ancak çok sayıda etik soruna rağmen çalışmalarını devam ettiren JK, en sonunda yöntemleri nedeniyle hapse girdi.
Ancak kötü şöhretli bilim insanı, geçtiğimiz yıl hapisten çıktı ve görünüşe göre şimdiden genleri değiştirilmiş insanlar oluşturma çalışmalarına nasıl geri döneceğini planlıyor. Ancak, genleri değiştirilmiş bebekler yapmaya çalışmak için birinin embriyolarına nasıl erişebileceğini merak ediyorsanız, JK’nin oldukça akıllıca bir yaklaşım kullandığını söyleyebiliriz.
Öncelikle HIV riskini ortadan kaldırmanın bir yolunu bulmaya odaklandı ve ardından bu odak noktasını kullanarak HIV/Aids sohbet odalarından çiftleri denemeye aldı. Bu çiftlerde eşlerden biri enfekteyken diğeri enfekte değildi. JK’nin gen düzenlemesi sayesinde bu çiftler, HIV bulaşması endişesi olmadan çocuk sahibi olmak için gerçek bir şans elde edecekti.
Tabii ki, fikrin tamamı oldukça iddialı ve kesinlikle ahlaki ve bilimsel sorularla dolu. Ayrıca, JK'nin geçmişte üzerinde çalıştığı embriyoların mevcut durumu halen bilinmiyor ve eski hastalarının ne durumda olduğu da belirsiz.
Artık hapisten çıkması ile beraber, genlerini düzenleyen insanlar yapma girişimlerinde işini ilerletmenin yeni yollarını bulup bulmadığını birlikte göreceğiz...