Bilim insanlarının yeni bulguları çok ilginç bir sonuç ortaya çıkardı. Artık anne-babaların, hamilelik döneminde konuşmalarına daha çok dikkat etmesi gerekecek.
Araştırma sonuçlarına göre bebekler, anne karnındayken kelimeleri duyabiliyor ve bunları akıllarında saklayabiliyorlar. Doğduktan sonra da bu kelimeler zihinlerinde yer ediyor ve konuşma ya da öğrenme süreçlerinde etkili oluyor. Araştırma, hamilelik döneminde akustik verilerin bebekleri nasıl etkilediğini incelemek amacıyla tasarlanmıştı.
Eski araştırmalara göre fetus anne karnında bazı sesleri algılayabiliyor, ninnileri duyuyor, annesinin sesini işitiyor ve tüm bunlar bebeğin gelişiminde önemli bir rol oynuyordu. Ancak yeni araştırma bundan daha fazlasının olduğunu ortaya çıkardı. Yeni araştırmaya göre bebekler anne karnında kelimeleri de algılayabiliyor. Bu da anne karnındaki çocuk beyninin düşünülenden çok daha gelişmiş olduğunu ortaya koyuyor.
Deneyde 17 hamile kadından 16'sına düzenli olarak bir diyalog kasedi dinletildi ancak bu kasetteki sesler çok belirgin değildi. Bir kadına ise dinletilen ses kaydının ortasında, belirgin şekilde "tatta" kelimesi yer alıyordu. Bu sesler kadınlara düzenli olarak uzun süre dinletildi. Doğumdan beş gün sonra yapılan testlerde, 16 denek kadının bebeği, aynı diyalog kasetini dinlerken anormal bir tepki vermezken, içinde tatta kelimesi geçen kasedi dinlemiş olan bebek, aynı ses kaydında tatta kelimesi geçtiği anda anormal tepkiler vererek, bebeklerin anne karnında duyduğu kelimeleri kaydettiğini ispatladı.
Ancak bu kelimelerin hafızada ne kadar süreyle kaldığı ve bebeklerin kelimeleri ne zaman unutacağı, ya da yetişkin dönemlerine bir etkisi olup olmadığı şu anda bilinmiyor. Ancak bilim insanları, hamilelik döneminde dikkatli planlanmış bir ses terapisi sayesinde bebeklerin daha anne karnındayken pek çok kelimeyi öğrenebileceğini ve konuşma veya beyin gelişimi konusunda daha başarılı olabileceklerini vurguluyorlar.