Instagram hesaplarının satıldığı Social Tradia sitesi, milyonlarca takipçisi olan fenomenlerin sosyal medyayı neden kullandığını açıkça ortaya koyuyor.
Milyonlarca insanın "hayran" olarak takip ettiği fenomenlerin, yeterince para kazanamadığını düşündüğü Instagram hesaplarını, uygun fiyatlarla satışa çıkardıkları bir siteden bahsediyoruz. Buna göre 350 bin takipçili bir hesap için 50 - 70 bin dolar istenirken, 1.1 milyon kullanıcılı başka bir hesap sahibi fiyatı 25 bin dolara kadar düşürdüğü halde alıcı bulamıyor.
Sosyal medya kullanıcılarının fenomen denilen insanları takip ederken reklam görmekten artık yılması, bu fenomenlerin aldıkları reklamların satışa dönüşmemesine yol açmaya başladı. Verdikleri reklam karşılığında yeterince satış alamayan firmalar Instagram fenomenlerine reklam vermeyi azaltırken, fenomenler artık işlerine yaramayan hesapları satışa çıkararak batan gemiyi terk etmeye çalışıyor.
Bazı dolandırıcılar da, sosyal medyada dikkat çekmeden organik bir görüntü sağlamak için, 100 - 300 takipçili hesaplar arıyorlar ve bunları satın alarak, dolandırıcılık yapacak hesabın gerçekmiş ve gerçek kişiler tarafından takip edilip seviliyormuş gibi görünmesi için uğraşıyorlar.
Aslında Instagram hesap satışını kesin şekilde yasaklıyor. Ancak insanların birbirine hesabını vermesini, yani hesabın sahibinin değişmesine karışmıyor. Hesap sahipleri de elbette Intagram'a satış yaptığını haber vermeden, para alarak hesaplarını devrediyorlar.
Sosyal medya fenomenleri: Ne kadar inandırıcı?
Bu durumda, ürettiği içerikleri sevdiğiniz için takip ettiğiniz bir fenomen, içinde sizin de olduğunuz bir hesabı belki de dolandırıcılık yapmak için hesap satın almak isteyen birilerine devrederek ortadan kaybolabiliyor.
Dolayısıyla, sosyal medyada her gördüğünüze inanmadan, sosyal medyada pazarlanan ürünlerin kalitesine ve gerçekliğine inanmadan, daha bilinçli bir sosyal medya kullanıcısı olmak artık bir zorunluluk haline dönüşüyor. "Bu kazağı bir teyze dikiyormuş, %100 pamuklu ve sıcacık, sadece 300 liraya satıyor, benim için 250 liraya indi, almak isteyenler DM atsın" diye post atan bir fenomenin, aslında bir tekstil atölyesinde üretilmiş, muhtemelen tamamen polyester ve hatta belki sağlığa zararlı boyalar ve kumaşlarla üretilmiş 3 liralık kazaklarla sizi dolandırabileceğini artık kabul etmeniz gerekiyor. Çünkü hiçbir örgücü teyze instagram'dan gelecek on binlerce kazak talebini elle örerek karşılayamaz.