Eğer kan grubunuz A ise, biraz sonra okuyacağınız bu haber keyfinizi kaçırabilir

Bilim insanları, bazı kan gruplarının daha yüksek erken felç riskine sahip olduğunu söylüyor. Ama görünüşe göre endişe edilecek bir durum da yok...

Eğer kan grubunuz A ise, bu haber keyfinizi kaçırabilir

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan büyük bir meta-analize göre, bir kişinin kan grubu, 60 yaşından önce felç geçirme riskiyle bağlantılı olabilir. Yeni çalışma, erken felç geçiren kişilerin A kan grubuna sahip olma olasılığının biraz daha yüksek olduğunu ve en yaygın kan grubu olan O kan grubuna sahip olma olasılığının daha düşük olduğunu gösteriyor.

Araştırma geçtiğimiz gün Neurology dergisinde yayınlandı. Aslında A kan grubuna sahip kişilerde erken felç riskinin diğerlerine göre büyük oranda fazla olmadığı ve büyük bir endişe nedeni olamayacağı söyleniyor. Ancak araştırmacılar, çalışmalarının bir gün genç yetişkinlerde felçlerin önlenmesine yardımcı olmak için kullanılabileceğini umuyorlar.

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Mark T. Gladwin ile Profesör ve Dekan Akiko K. Bowers yaptığı açıklamada “Bu çalışma, genetik olarak önceden belirlenmiş kan grubumuzun erken felç riskinde nasıl bir rol oynayabileceğine dair daha derin bir araştırmayı gerektiren önemli bir soruyu gündeme getiriyor” dedi ve ekledi: "Genç yetişkinlerde bu potansiyel olarak yıkıcı olayları önlemek için yeni yollar bulmaya duyulan acil ihtiyaca işaret ediyor."

Ekip, 18 ila 59 yaşları arasındaki kişilerde genetik ve iskemik felç üzerine önceki 48 çalışmanın bir meta-analizini gerçekleştirdi ve bu veriler toplam 17.000 felçli hastayı ve hiç felç geçirmemiş yaklaşık 600.000 sağlıklı insanı içeriyordu. Veri grubunun içerisinde Kuzey Amerika, Avrupa, Japonya, Pakistan ve Avustralya'dan insanlar bulunuyordu.

Daha yüksek erken felç riski ile bağlantılı genetik varyasyonlara baktıklarında, en güçlü bağlantılardan bazılarını kan grubunu belirleyen genlerde buldular. Cinsiyeti ve riski etkileyebilecek diğer faktörlere göre ayarlamaların yapılmasının ardından, A kan grubuna sahip kişilerin erken felç geçirme riskinin diğer kan gruplarına sahip kişilere göre yüzde 18 daha yüksek, O kan grubuna sahip kişilerin ise yüzde 12 daha düşük olduğu belirlendi.

Kan grupları neye göre ayrılıyor?

Basitleştirilmiş bir şekilde bakıldığında, dört ana kan grubu vardır - A, B, AB ve O - ve kanda bulunan iki antijen - A ve B - bir kişinin kan grubunu belirler: A kan grubu A, B kan grubu B, AB kan grubu her ikisine de sahiptir ve O kan grubunda ikisi de yoktur.

Araştırmacılar, erken felçler ile A kan grubu arasındaki bu bağlantının doğasının henüz tam olarak anlaşılmadığını söylüyorlar. Bununla birlikte, beyne giden kan akışının tıkanmasının neden olduğu iskemik felçler üzerindeki etkilerinin kan pıhtılarının gelişimi ile bir ilgisi olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Bunun nedeni, diğer çalışmaların, A ve B kan grubuna sahip kişilerin, O kan grubuna sahip kişilere kıyasla tehlikeli kan pıhtıları geliştirme risklerinin daha yüksek olabileceğini göstermesidir.