Bilim insanları, yıllar boyunca pek çok kez neden yüzümüzün kızardığını çözmeye çalıştı. Elbette, kızarmanın rastgele gerçekleştiğini ve çoğu kişi için kızarmanın bir utanma tepkisi olarak görüldüğünü biliyoruz. Ancak bilim, nihayet yanaklarımızın neden bu kadar kızardığını çözmeye yaklaşmış olabilir. Dahası, şimdiye dek düşündüklerimiz doğru da olmayabilir.
Bilim insanları, yanaklarımızın kızarmasına tam olarak neyin sebep olduğunu anlamak için karaoke yapan 20 yaş ve altındaki 40 genci kaydetti ve ardından yaptıkları karaokeyi izlerken bir MRI makinesine bağladı. Katılımcıların kızardığı anın yakalanması ve daha sonra beyinlerinin bu deri tepkisine nasıl tepki verdiğini anlamak amaçlanıyordu.
Araştırmacılar, bu yeni çalışmada kızarmanın beynimizin duygusal uyarılma ve dikkat bölümleriyle doğrudan ilişkili olduğunu buldular. Şaşırtıcı bir şekilde, yüzümüzün kızarmasının nedeni, beynimizin zihinselleştirmeyle (kendinizin ya da bir başkasının düşüncelerini, niyetlerini ve davranışlarını imgeleme ya da düşünme) ile ilgili bölümüyle hiçbir şekilde bağlantılı görünmüyor.
Başka bir deyişle kızarmak, utandığımız veya mahcup olduğumuz için verdiğimiz bir tepki gibi görünmüyor. Elbette beynimizle ilgili her şeyde olduğu gibi beynimizin gönderdiği sinyalleri okumak da oldukça karmaşık bir iş. Araştırmacılar, gruptaki kadın katılımcıların erkek katılımcılara göre kızarmaya daha yatkın olduğunu buldu ve bu da bazı ek soruları gündeme getirdi.
Sonuçta ekip, araştırmanın sonuçlarının ve bulgularının dikkatle yorumlanması gerektiğini söylüyor. Ayrıca farklı yaş aralıklarındaki diğer katılımcılarda görülebilecek farklılıkları incelemek için daha çeşitli gruplarla daha fazla sonuç elde etmek istiyorlar. Elbette bu kesin sonuçların daha büyük, daha çeşitli bir grupta tekrarlanıp tekrarlanmayacağı da bilinmiyor.
Yine de, artık insanların neden kızardığına sağlam bir yanıt bulmaya bir adım daha yaklaşmış olabiliriz...