ESET'in hazırladığı bilgisayarlara yönelik son Tehdit Raporu'na göre Ekim ayında, USB - Flash Disk gibi çıkarılabilir aletlerden bulaşan virüsler, hem dünyada hem de Türkiye'de en çok tespit edilen tehditler oldu. USB'lerin küçük, pratik ve her yere taşınabiliyor olması tehditin genişlemesini beraberinde getiriyor.
ESET uzmanları, Türkiye'de Kurban Bayramı nedeniyle seyahatlerin artması nedeniyle USB kullanımına dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. Uzmanlar, sistem yamalarını güncel tutmayı, "otomatik çalıştır" özelliğini devre dışı bırakmayı ve güncel bir antivirus yazılımı kullanmayı öneriyor.
NOD32'nin yaratıcısı ESET'in analizlerine göre Ekim ayının, dünyada en sık tespit edilen tehdidi %6.22 ile "INF/Autorun" sınıfı zararlı yazılımlar oldu. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de bu sıkıntıdan muzdarip. Aynı zararlı yazılımlar, %5.87 ile ülkemizde de en sık görülen tehdide dönüştü.
USB belleklere dikkat
"INF/Autorun", çıkarılabilir aygıtlar yoluyla yayılan ve bilgisayara zararlı yazılım bulaşmasını sağlayan bir çok virüs çeşidini tanımlıyor. USB bellekler, bilgisayara takıldığında genellikle otomatik olarak devreye girdiği için virüsler, otomatik olarak bulaşabiliyor.
Bayramda kurban olmayın!
Türkiye'de Kurban Bayramı nedeniyle pek kişinin seyahat halinde olduğunu ve kişisel bilgisayarlarını beraberinde götürdüğünü hatırlatan ESET uzmanları "USB'ler hayatı kolaylaştırıyor ve neredeyse herkes tarafından her yerde kullanılıyor.
İşte bu durum zararlı yazılım kodlayıcıları açısından cazibe oluşturuyor. Özellikle insan hareketliliği burada yayılma nedenine dönüşüyor. Bu nedenle özellikle Kurban Bayramı'nda dikkatli olunmasını öneriyoruz" açıklamasını yaptılar. ESET uzmanları, bu tür tehditlerden korunmak için sistem yamalarını güncel tutmayı, Autorun yani "otomatik çalıştır" özelliğini devre dışı bırakmayı ve güncel bir antivirus yazılımı kullanmayı öneriyor.
Basın bülteninden derlenmiştir.