Dünya'nın en popüler video paylaşım sitesi YouTube'un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 21 Kasım'da Hindistan'a giderken uçakta gazetecilere "Ben giriyorum siz de girin" demesinin ardından erişiminin engelli olduğu Türkiye'deki ziyaretçi sayısını ikiye katladığı belirlendi.
İnternette 20 milyonun üzerindeki web sayfasını tanıtan, bunların ziyaret edilme trafiği hakkında bilgi veren, sürekli güncellenen www.alexa.com'un verilerine göre, YouTube, kasım ortasında her gün ortalama 800 bin civarında Türk internet kullanıcısıyla 14'üncü sırasında yer aldığı "Türkiye'de en çok ziyaret edilen 100 site listesi"nde, 5 basamak birden atlayıp 9'unculuğa çıktı. Alexa.com'da listenin 8'inci sırasındaki yahoo.com'u Türkiye'den 1 milyon 800 bin, 10'uncu sırasındaki blogger.com'u 1 milyon 400 bin kadar kullanıcının her gün ziyaret ettiği sonucuna ulaşıldı. Bu veriler göz önüne alındığında YouTube'a, Türkiye'den giren internet kullanıcısı sayısının, aradan geçen bir ay içerisinde ikiye katlayıp 1 milyon 600 bine ulaşmış olabileceği belirtildi.
Yasağı delmenin yolu da arttı!
Bu verilere rağmen, Türkiye, Ankara 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda 5 Mayıs 2008'den bu yana erişimi engellenen YouTube'un 'en çok ziyaret edildiği 25 ülke' arasında yer almadı. Yine de ilk 25 ülkenin yer aldığı listenin son beş sırasında bulunan, ziyaret trafiğinde aynı yüzdelere ve siteyi ziyaret eden yaklaşık 1 milyon 750 bin internet kullanıcısına sahip Yunanistan, İsveç, Tayland, Filipinler ile Peru'nun ardında yer buldu.
Bu arada Türkiye'deki internet kullanıcılarına YouTube'a girmenin yollarını gösteren kaynakların sayısının arttığı da göze çarptı. Google'un arama motoruna 'YouTube'a nasıl girilir?' ve 'YouTube'a girmenin yolları' diye yazıldığında, karşılaşılan sonuç sayısı 350 bine kadar ulaştı.
Bunlara bakıldığında, Türkiye'deki kullanıcıların, YouTube'un yanı sıra diğer erişimi engellenmiş sitelere, daha çok bilgisayarlarındaki DNS sunucusunu değiştirerek ya da sanal gezintileri hızlandırmayı amaçlayan, ulaşılamayan web sayfalarını ekrana getiren 'proxy sunucusu' hizmeti veren sitelere başvurduğu görüldü.
Hürriyet