Balina temizleme videosu viral olmuştu ama bir uzman görüntüleri yanlış buluyor

Meksika lagününde bir tekne kaptanının bir balinanın üzerinden parazitleri temizlediğini gösteren bir video viral oldu, çok sayıda beğeni aldı. Ancak bir uzmana göre bu videoda önemli yanlışlar var...

Balina temizleme videosu viral olmuştu ama bir uzman görüntüleri yanlış buluyor

Sosyal medyada yayılan görüntülerde, bir gri balina Meksika'nın Baja Yarımadası'nın Pasifik kıyısındaki bir lagün olan Ojo de Liebre'de küçük bir turist teknesine yaklaşıyor.

Balina başını dışarı çıkarıyor ve tekne kaptanının vücudundaki parazitleri ayıklamasına izin veriyor gibi görünüyor, tezahürat yapan turistler onu izliyor.

Ancak onlarca yıldır gri balinaları inceleyen davranış bilimci Shari Bondy için bu video rahatsız edici. Bondy, Insider'a verdiği bir röportajda, "İnsanlar bu video yüzünden zarar görecek. Şöyle düşünecekler: Balina bunu seviyor', ama aslında bu onlar için gerçekten kötü" diyor.

BALİNALAR BİNLERCE YILDIR İNSANLAR PARAZİT TEMİZLEMEDEN YAŞIYOR

Bondy, midye gibi parazitleri balinaların üzerinden almanın onlara zarar verebileceğini çünkü balinaların son derece ince ve hassas bir cilde sahip olduklarını söyledi ve şöyle devam etti:"İnsanlar balinaların büyük bir yağ tabakasına sahip olduğunu ve hiçbir şey hissetmediklerini düşünüyor, ancak bu doğru değil. Yani parazitleri parmaklarınızla çekip çıkarmak balina için kesinlikle çok ama çok acı vericidir. Derilerindeki midyelerin batan, kendini vidalayan ve yağın içine oldukça fazla gömülen bir ayağı vardır. Ve çok serttirler. Balinalar, binlerce yıldır, insanlar parazitleri koparmadan hayatta kalıyorlar.

İSTERSE KENDİSİ TEMİZLER

Bondy'e göre parazitler balinaları rahatsız ederse, genellikle vücutlarını teknenin dibine sürterek ya da tatlı suya girerek düşüceklerini söylüyor. Bondy ayrıca turistlerin balinalardan parazit toplaması halinde deniz memelisinin onlara karşı agresif tepki verebileceğinden endişe ediyor: Midyeleri koparmak balinaya gerçekten yardımcı olmayacaktır. Üzerlerinde binlerce midye var, bir tanesini koparmak sizin için iyi olabilir ama bir tekne dolusu insan balinalardan midye koparmaya çalışırsa bu tehlikeli bir hal alabilir"

Öte yandan Bondy'e göre gri balinalar da teknelerden daha az korkmaya başladılar ve insanların ilgisinden hoşlanıyorlar. Ojo de Liebre, üremek için lagünü ziyaret eden yaklaşık 2.000 balinaya ev sahipliği yapıyor. Bölgede çok sayıda balina izleme turu düzenleniyor.