Kısa bir süre önce Dünya’ya ulaşan Çin’in Ay’ın uzak tarafından aldığı ilk örnekler, Çinli bilim insanları tarafından açıldı.
Chang’e 6, 1 Haziran tarihinde Ay’ın uzak tarafına yumuşak bir iniş gerçekleştirdi. Çin, ikinci defa bu başarıya ulaştı ve şimdiye kadar bunu başaran tek ülke olmaya devam ediyor. Görevin amacı Ay’ın uzak tarafından alınan ilk örnekleri Dünya’ya geri getirmekti ve Salı günü İç Moğolistan çölüne yapılan inişle bu başarıldı. Kapsül Çarşamba günü Pekin’e götürüldü ve Çin Uzay Teknolojisi Akademisi’nde açıldı. Örnekler, Çin genelinde erişim için başvuruda bulunan araştırmacılar tarafından incelenmeden önce listelenecek ve düzenlenecek. Space.com’un bildirdiğine göre iki yıl sonra bu erişim uluslararası bilim insanlarına açılabilecek.
Çin Bilimler Akademisi jeologu Zongyu Yue, Çin medya kuruluşu South China Morning Post ile yaptığı görüşmede, örneklerin “Ay araştırmalarındaki en temel sorulardan biri olan Ay’ın iki tarafı arasındaki farklardan hangi jeolojik aktivitenin sorumlu olduğu” sorusunu yanıtlamasını umduğunu söyledi.
Sıklıkla Ay’ın “karanlık tarafı” olarak anılan uzak tarafı aslında yaklaşık aynı miktarda güneş ışığı alır. Ancak iki taraf arasında uzay yolculuğunun başlamasından sonra fark ettiğimiz dikkate değer bazı farklılıklar bulunuyor. Ay’ın uzak tarafında yoğun kraterler bulunsa da, yakın tarafta görülen derin havzalar ve “Ay denizleri” bulunmuyor ve 2012 yılında Yerçekimi Geri Kazanımı ve İç Laboratuvarı görevi tarafından kabuğunun daha kalın olduğu ölçülmüştü. Ayrıca tuhaf bir şekilde daha iletken gibi gözüküyor.
Ay’ın iki tarafının neden bu kadar farklı olduğuna dair, başlangıçta Dünya’nın etrafında dönen ve Dünya tarihinin başlarında çarpışan iki ayın olduğu ve daha sonra bir cüce gezegenin daha küçük bir Dünya ayıyla çarpıştığı da dahil olmak üzere farklı teoriler bulunuyor.