Ay yüzeyi, toz ve kayadan oluşan çorak bir arazi gibi görünüyor olabilir. Ama bilim insanları Ay’ın yüzeyinin her yerinde su izleri keşfediyor. Ve şimdi, bu izlerin sanılandan da fazla suya işaret ettiği ortaya çıkmış gibi görünüyor.
Muazzam öneme sahip bu keşifler, uydumuzun yüzeyinde bol miktarda su ve hidroksil olabileceğini gösteren Ay’ın çeşitli mineraloji haritalarının yeni bir analiziyle ortaya çıktı. Son keşif, Ay üzerinde gelecekte düzenlenecek uzay çabaları için de büyük çıkarımlara sebep olabilir.
Hidroksil, hem hidrojen hem de oksijenden oluşan bir moleküldür ve son analize göre, Ay yüzeyinde pek çok farklı bölgede bulunuyor. Bu molekül, gelecekte doğal uydumuza yerleşebilecek astronotların su elde etmek için Ay’ın güney kutbunu ziyaret etmek zorunda kalmayabileceği anlamına geliyor. Bu yüzden bu keşif, Ay yüzeyinin çok daha büyük bir kısmını daha erken gelecekte insanlı bilimsel çalışmalara ve yerleşime açarak heyecan verici olasılıkları gündeme getiriyor.
Ay’da göller, nehirler veya su birikintileri tabii ki bulunmuyor. Geçmişte yapılan çalışmalar, suyun Ay’ın derinliklerinde veya hatta direkt olarak güneş ışığı ve ısısı almayan daha büyük Ay kraterlerinde saklı olabileceğini gösteriyordu.
Ancak, Ay’ın yüzeyi su açısından zengin görünse de, aslında bunlar kraterleşme ve volkanik aktivite ile yüzeye biriken su açısından zengin malzemeler. Ayrıca araştırmacılar, Ay’da bulunan bir tür magmatik kaya olan piroksende bulunan su izi miktarının, güneş ışığının ona çarptığı açıya bağlı olarak değişebileceğini buldular.
Elbette bu bulgular oldukça ilginç ve Ay’ın yüzeyinde ve hatta daha derinlerde su açısından zengin daha ne kadar fazla malzeme bulunduğu hakkında ek soruları gündeme getiriyor.