Ay yüzeyindeki 55 yıllık ayak izleri, nasıl oluyor da bozulmadan bugüne gelebiliyor?

1969 yılından itibaren astronotların Ay yüzeyinde bıraktıkları ayak izlerinin halen yerli yerinde durduklarını biliyor musunuz? Peki bu nasıl mümkün olabiliyor, 55 yıllık ayak izleri bozulmadan nasıl bugüne kadar gelebiliyor?

Ay yüzeyindeki 55 yıllık ayak izleri, nasıl oluyor da bozulmadan bugüne gelebiliyor?

Apollo 11 uzay görevi ile Ay’a adım atan astronotlar, insanlığın uzay keşfi tarihinde çok önemli bir yere sahip ve Ay yüzeyindeki ayak izlerine ait fotoğraflar, bu dönüm noktasının bir göstergesi olarak duruyor. Dünya’da rüzgar, yağmur ve diğer çevresel faktörler ayak izlerini hızla ortadan kaldırır. Ancak Ay yüzeyinde atmosfer ve hava koşulları olmamasından dolayı, Ay’daki ayak izleri milyonlarca yıl boyunca varlıklarını koruyor.

Ay’daki ayak izleri yalnızca mikrometeorit çarpmaları ve ara sıra meydana gelen ay depremleri nedeniyle siliniyor. Ay toprağının (diğer adıyla regolit) termal döngü ve güneş radyasyonu nedeniyle yavaş bir şekilde hareket etmesi de zaman içinde ayak izlerinin belirginliğini kademeli olarak bozabilir.

Buzz Aldrin'in 1969 yılında bıraktığı ayak izi

NASA’nın Ay Keşfi Yörünge Aracı, 2009 yılında Ay yüzeyinin bileşiminin yüksek çözünürlüklü haritalarını oluşturmak üzere Ay’a gönderildi. Bu görev sırasında altı Apollo iniş alanının her birini alçak yörüngeden fotoğrafladı ve astronotların ayak izlerinin hala açıkça görülebildiğini gösterdi.

Kısacası, 1969 yılında Apollo 11 astronotlarının Ay'da bıraktıkları ayak izleri, inanılmaz bir biçimde, halen Ay yüzeyinde görünür bir biçimde duruyor. Şimdi insanlık, yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen Artemis görevleriyle bu ayak izlerine yenilerini eklemenin peşinde...