Biliminsanları Ay'ın nasıl oluştuğu sorusuyla çok meşgul. Çünkü Ay'ımız, diğer uyduların aksine, Dünya ile aynı özellikleri taşıyor.
Bugüne dek, Ay'ın oluşumu hakkındaki senaryoların en kabul göreni, gezegenin oluşumu sırasında Dünya ile bütünleşemeyen parçaların, dünyanın yörüngesinde birleşerek Ay'ı oluşturduğu yolundaydı. Ancak bilimadamları bu teoride bazı eksik parçaların olduğunu vurguluyorlar. Herşey'den önce Ay'da su bulunması, biliminsanlarının açıklayamadığı bir durum. Çünkü, dünya oluşurken su bulunmuyordu. Suyun sonradan gezegene geldiği biliniyor. İşte bu problem üzerinde çalışan biliminsanları, şimdi yeni bir ipucu buldular.
Dünyaya çarpan başka bir gezegen.
Biliminsanlarına göre, Mars'ın yarısı büyüklüğünde bir gezegenin, saniyede 20 Km hızla dünyaya çarpması durumunda, bu minik gezegenin dünyanın çekirdiğine kadar dünyayı delmiş olabileceği hesaplanıyor. Bu minik gezegenin demir yüklü olması halinde, dünyanın çekirdeğinde ve yüzeyinde yoğun demir bulunması ancak ayda hiç demir olmayışı da açıklanmış oluyor. Çarpışma sırasında, dünyadan saçılan parçaların zaman içinde Ay'ı oluşturumuş olabileceği ancak demir gezegenin, dünyanın içinde kalmış olacağı tahmin ediliyor.
Böylece bugün Ay'da yapılan sondaj çalışmalarında suya ve dünyaya dair pek çok elemente rastlanırken, demire hiç rastlanmıyor olması da açıklanabiliyor.