Gökyüzünden düşmesini beklediğimiz şeyler, genellikle yağmur veya dolu taneleri olabilir. Ancak şu sıralarda Avustralya'da gökyüzünden papağan yağıyor.
Loriket adı verilen bir papağan türünün karşılaştığı salgın hastalık bu kuşların, felç olmuş şekilde yere düşmelerine neden oluyor. Hayvan severler bu güne kadar 200 papağını yollardan toplamış durumdalar ama kimsenin görmediği ıssız arazilerde, binlerce başka papağanın daha felçli şekilde toprağın üzerine düşmüş olabileceği tahmin ediliyor.
Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinin kuzeyinde, Grafton yakınlarında yerlerden toplanan yaklaşık 200 gökkuşağı lorikeeti (Trichoglossus moluccanus) tedavi altına alındı ve rehabilite edilmeleri için yaban hayatı merkezlerine götürüldü; ancak kuşların yüzde 40'ının hastalıklarından kurtulamayacağı düşünülüyor.
Lorikeet Felç Sendromu (LPS) olarak bilinen bu hastalık, hayvanın bacak ve kanatlarında çeşitli derecelerde felce neden oluyor. Bilim insanlarını şaşırtan şey ise hastalığın bilinen bir tetikleyicisinin olmaması. Dolayısıyla bu kuşların neden aniden ve bu kadar çok oranda hastalığa yakalandığını anlamak zor. Elbette dünya çok kısa bir süre önce pandemi geçirdiği için, hayvanlar arasında bile olsa, hızlı yayılan hastalıklar artık herkesi endişelendiriyor.
Ancak Avustralya'da bu tür bir olay ilk kez yaşanmıyor. Ülkede yaz mevsiminin yaşandığı Aralık, Ocak ve Şubat aylarında kuşlarda çeşitli sorunlar ortaya çıkıyor ve bu hayvanlar düzenli olarak yaban hayatı merkezlerinde bakım altına alınıyor.
Bilim insanları 2010 yılında ilk kez tanımlandığından beri hastalığı araştırıyor olsalar da, henüz hastalığın nedeni olarak herhangi bir çevresel unsur ya da patojen tespit edilemedi. Bu gizemli hastalığı anlayabilmek için çok sayıda bilim insanı çalışıyor ama 14 yıldır papağanları neyin felç ettiği anlaşılamıyor.
Bir teoriye göre, gökkuşağı lorikeetleri çoğunlukla çiçeklerden elde edilen nektarla besleniyor, ancak aynı zamanda çilek ve meyveleri de tüketiyor ve bahçe yemliklerini ziyaret ediyor. Bu sırada kuşlar mango gibi fermente meyvelerle sarhoş oluyor ve bu da gökyüzünden düşmelerine neden oluyor. Ama bu teori çürütüldü. Bununla birlikte, pestisitlerdeki bir toksinin LPS'ye neden olabileceği ihtimali üzerinde de duruluyor. Kötü haber şu ki, aynı böcek/tarım ilaçlarını biz de yediğimiz sebze ve meyve ile vücudumuza alıyoruz.
Meyvelerdeki böcek ilaçları ve toksinler üzerinde yapılan diğer testler henüz kesin bir neden ortaya koymadı. Bazı bilim insanları da bu hastalığa neden olan şeyin meyvenin içindeki bir şey olabileceğini, meyveler olgunlaştıkça papağanlar için toksik bir patojen veya madde oluşturabileceğini düşünüyor.
Bu korkutucu ve gizemli hastalığın nedeni ne olursa olsun, umarız araştırmacılar kısa sürede bulabilirler.