Avrupa ve Apple, yapay zeka konusunda birbirine girmek üzere

Avrupa Birliği, Apple'ın hakim pozisyonu ile Avrupa'da rakiplerini bastırmasının önüne geçmek için özel yasa çıkarırken, Apple de bu yasayı bahana ederek yapay zeka ürünlerini Avrupa'ya getirmeyeceğini açıkladı. AB bürokratları ise Apple'a ağır konuştu!

Avrupa ve Apple, yapay zeka konusunda birbirine girmek üzere

Avrupa Birliği, özellikle Apple veya diğer ABD teknoloji şirketlerinin artık devasa "kartellere" dönüştüğünü ima ederek bu şirketleri hedef alan yeni bir rekabet yasası çıkarmıştı. Şimdi Apple bu yasaya beklenmedik bir cevap verdi.

Avrupa Birliği, artık Avrupa'da hizmet verecek teknoloji şirketlerinin Avrupa Birliği Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) uyumlu hareket etmesini istiyor. Bu yasa örneğin, telefon üreticilerinin müşterilerine "telefonun pilini sadece benim teknik servisimde, benim pillerimle değiştirebilirsin" diye zorlama yapamayacağını söylüyor ve bu nedenle Apple veya diğer telefon üreticilerinin, Avrupa'da telefon satabilmek için pillerini kullanıcı tarafından çıkarılıp değiştirilebilir şekilde tasarlaması gerekiyor.

Bu yasa ayrıca Apple'ın yapay zeka hizmetlerini de doğrudan etkiliyor. AB, iPhone'larda Apple'ın yapay zeka servisini kullanılmasının zorlanamayacağını söylüyor. Yani iPhone kullanıcılarının diledikleri halde, telefonlarına başka yapay zeka servislerini bağlayabilmelerini istiyor. Bu tartışmanın bir benzerini 20 sene önce PC'lerdeki internet tarayıcılarının kullanılması sırasında yaşamıştık ve Microsoft Windows'a Intenet Explorer'ı mecburi standart olarak atamaktan vazgeçmek zorunda kalmıştı.

Atara atar, gidere gider!

Ancak Apple, kendi yapay zeka servisinden vazgeçmek istemiyor ve şimdi, "yapay zekalı telefonlarımızı Avrupa'da satmayabiliriz" açıklamasını yaptı. Başka bir deyişle şirket, Avrupa'da satacağı cihazlarına Apple Intelligence'ı eklemeyeceğini duyurdu. AB'nin rekabet komisyonu başkanı ise bu cevaba hemen karşılık verdi ve Apple'ın bu yorumuyla, telefonlarında rekabete aykırı uygulamalar yaptığını kabul ettiğini, rekabet içine girmek istemediğini kabul ettiğini açıkladı. Ayrıca Apple'ın Avrupa'ya yapay zeka servisini açmayacağı açıklamasına, "telefonumda Apple'ın yapay zeka servislerini kullanmak zorunda kalmayacağım için çok memnun oldum" diye de cevap verdi.

Yani, Apple Avrupa Birliği'ne "size ürün göndermem" diye rest çekmişken, Avrupa Birliği de Apple'a "senin ürünlerine meraklı değiliz, lütfen gönderme, çok mutlu oluruz" cevabını vermiş oluyor.

Bu kavga büyür mü? Büyür... Gelişmeleri aktarıyor olacağız.