Elon Musk'ın, dünyanın her yerine internet bağlantısı sağlayabilen Starlink servisine büyük bir rakip geliyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 11,1 milyar dolarlık bir sözleşme imzalayarak IRIS isimli bir mini uydu ağı kuracak.
Bu, AB'nin son on yıldaki en iddialı uzay projesi olacak ve Elon Musk'ın Starlink ağıyla rekabet edecek şekilde tasarlandı. Sözleşme 12 yıllık bir süreci kapsıyor ve ilk fırlatmanın 2029'da yapılması bekleniyor.
Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite anlamına gelen IRIS, Avrupa roketleri tarafından fırlatılan yaklaşık 300 uydudan oluşacak. Uyduların çalışma kapasitesinin çoğu ticari geniş bant hizmetleri sağlamak için kullanılacak olsa da, önemli bir kısmı güvenlik ve kriz yönetimine ayrılmış olacak. Uyduların çoğu düşük Dünya yörüngesi için planlandı ancak bazıları orta bir dünya yörüngesinde olacak.
Heveslenmek için erken
Öte yandan bu sistemin, Starlink ile rekabette başarılı olması biraz zor görünüyor. Zira Starlink minyatür uydulardan oluşan 5.000 uyduluk bir sistemi içeriyor. Ayrıca uyduları uzaya götürüp sonra Dünya'ya geri inebilen düşük maliyetli roketlerin sahibi de yine Starlink ve bir sorun yaşandığında uzaydaki uyduları hemen yenileri ile değiştirebiliyor. Avrupa ise çok yüksek maliyetli bu uyduları ancak 12 senede devreye alabilecek ve bu sırada Starlink pazarda rakipsiz ve pratik bir ürün olarak daha da yaygınlaşacak. Ayrıca Avrupa'nın uydu ağı, devlet kontrollü bir sistem olacağı için ağır bürokratik süreçlere tabi olacak, ileride ihtiyaç duyacağı tamirat, bakım masrafları için sürekli bürokrasi onayından geçmek zorunda kalacak. Starlink ise özel bir şirkete ait ve yöneticileri çok hızlıca karar alıp uygulayabiliyor, her türlü geliştirmeyi de, sahip oldukları düzenli para akışı sayesinde hızla yapabiliyor.