Avrupa Birliği, sınırları içinde satılacak otomobillere yeni bir zorunluluk getiriyor

Avrupa Birliği, otomobillerde bulunması gereken bir zorunluluğu daha kabul etti...

Avrupa'da satılacak otomobillere yeni zorunluluk geliyor

Avrupa Birliği'ndeki yeni otomobillerin, yürürlüğe giren AB düzenlemesinin bir parçası olarak artık akıllı hız yardımı veya ISA adı verilen hız önleme teknolojisiyle donatılması mecburi hale geliyor.

Yönetmelik uyarınca otomobil üreticileri, bir sürücü hız sınırını aştığında çalışmaya başlayacak birkaç ISA teknoloji seçeneğinden birini uygulamak zorunda. Araç, sürücüyü görsel bir uyarı ve ardından sesli veya titreşimli bir uyarı ile uyarabilir, gaz pedalı sürücünün ayağını hafifçe geriye doğru itebilir veya otomobil otomatik olarak hızını azaltabilir. AB, sürücünün gaz pedalına biraz daha sert basarak son iki işlevi geçersiz kılabileceğini söylüyor.

Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, "Amaç Avrupalıları trafik kazalarına, kötü hava kalitesine ve iklim değişikliğine karşı korumak, değişen ihtiyaçlarına uygun yeni mobilite çözümleriyle güçlendirmek ve Avrupa endüstrisinin rekabet gücünü savunmak" dedi.

Bazı araçlarda hız uyarıları zaten bulunuyor, ancak sürücünün bunları manuel olarak ayarlaması gerekiyor. AB yönetmeliği, teknolojinin otomatik olarak çalışmasını gerektirecek.

AB'de yol güvenliği önlemlerini savunan kar amacı gütmeyen Avrupa Ulaştırma Güvenliği Konseyi (ETSC), yeni düzenlemeyi memnuniyetle karşıladığını, ancak minimum olarak istenen bip sesi standardının sürücüleri rahatsız ettiğini ve güvenlik için yetersiz olduğunu söyledi. Ayrıca ETSC, arabaların hız sınırlarını yalnızca işaretleri analiz etmek için kameralar kullanarak belirleyen ve dijital bir hız sınırları haritasına sahip olmayan sistemlerle donatılmış olmaları durumunda yanlış hız bilgileri toplayabileceğini de belirtti.

ETSC Yöneticisi Antonio Avenoso, "Araç güvenliği sürekli olarak ilerliyor ve bu standartların yakın gelecekte gözden geçirilip güncellenmemesi için hiçbir neden yok. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

ISA şartı, Temmuz 2024'ten itibaren satılan tüm yeni arabalar için geçerli olacak.