Atari salonlarının dönüşü!

Atari salonları ya da jetonlu oyun canavarları ölmedi, ölmeye de hiç niyeti yok: İşte bunun kanıtı.

Atari salonlarının dönüşü!

Atari salonları ölmedi! Arcade oyunları devri daha bitmedi, kanıtı mı? Elbette bu oyunların yuvası olan Japonya.

Japonya'da klasik arcade salonlarının koca makinelerinin piyasası tam 3 milyar dolar boyutunda. Yurtdışında ise sadece 300 milyon dolar. Peki işler parlak mı? Hem evet, hem de hayır.

Bırakın herkesin evinde bilgisayar olmasını, bir zamanlar herkesin evinde konsol yoktu. Çocuklardan birinin konsolu varsa konu, komşu, akraba oyun oynamak için devamlı ona giderdi. Hem aynı dönemde, hem de daha öncesinde ise atari salonları vardı.

Bu salonların farklı bir ruhu, atmosferi, heyecanı ve kendisine has kuralları, lisanı vardı. Ortak noktaları ise birkaç usta oyuncu hari. girenin cebini boşaltmalarıydı.

Farklı bir atmosfer ve ruh

Farklı bir atmosfer ve ruh
Altın çağ bitti ama arcade ölmedi!

Elbette Türkiye'de ekonomik şartlar hiçbir zaman o kadar parlak olmadı. Dünya çapında dahi insanlar atari salonlarına para akıtmaktansa, ellerine bir seçenek geçtiğinde evin konforunda ve daha ucuza ev konsollarıyla, bilgisayarlarla oyun oynamayı yeğledi.

Atari devrinin altın çağı geride kalsa da yeni makinalar çıkmaya devam etti ve hala de ediyor. Japonya'da düzenlenen arcade makinaları fuarı da bunun bir kanıtı. Adı hiç unutulmayan Japon şirketleri AOU etkinliğinde her yıl boy gösteriyor: Namco, Taito, Sega, Konami ve daha fazlası.

Türkiye'de etrafta pek atari salonu görmek mümkün değil, ama Japonya'da bu salonlar alışveriş merkezlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Gençler alışveriş arasında bu salonlara dalıyor ve sosyal bir şekilde oyun oynuyor.

İnternet kafeden çok farklı bir atmosfer içerisinde, sosyal oyun oynama keyfi sunan atari salonları etrafta tek tük de olsa varlığını koruyor.

Street Fighter'dan bu güne ne değişti?

Street Fighter'dan bu güne ne değişti?
Altın çağ bitti ama arcade ölmedi!

İstanbul'da alışveriş merkezlerinde nadiren ve Taksim'de barlarda genellikle tek bir Street Fighter II arcade makinası bulmak, nostalji olsun diye arkadaşla birkaç lira harcamak mümkün.

Şu an Türkiye'de en yaygın oyun mekanları internet kafeler ve atari salonları devrini yaşamış kafe sahiplerinden bazıları, PC, PS2, PS3, Xbox 360'ın yanında çok rabet görmese de bir ya da birkaç arcade makinası bulunduruyor. Sırf arcade olan salon çok ama çok nadir.

Oyuncular genellikle internetten eski MAME'leri indirip arada bir nostalji yapmayı ya da Flash tabanlı oyunları yeğliyor. Ama Japonlar aslında her yıl yeni arcade makinaları ve oyunları çıkartmayı sürdürüyor.

Bunlar arasında dünya çapında en popüler olanları ilginç dans pistleri içeren, yanında silahlar olan makinalar oluyor. Ama bu yıl, Metal Gear Solid bir sürpriz yaptı ve bu arcade makinalarının biraz daha canlanabileceğini gösterdi.

Yepyeni bir arcade devri!

Yepyeni bir arcade devri!
Altın çağ bitti ama arcade ölmedi!

Yeni Metal Gear Solid oyununun yanında gözlükleri var ve bu gözlükler 3D görüntünün yanında oyuncunun kafasının hareketini de takip ediyor.

3D, konsol silahları ve PS3 donanımı tabanlı, yüksek kalite grafik sunabilen arcade makinaları, bu salonların yeniden canlanmasını sağlayabilir. Elbette o altın devir bir kez geçti ve bir daha geri gelmeyecek. Ama sosyal oyun keyfi ve farklı teknolojiler, ilginç oyunlar her zaman için kendisine pazar bulabilir.

Özellikle Japonların sağlam arcade bağımlısı olması, bu yeniden yükselişe imkan tanıdı ve arcade oyun makinaları ve oyunları sektörünü küçük de olsa ayakta tuttu. 3 Milyar dolar Japon piyasası için çok küçük bir rakam, bunu da arada belirtmek gerekiyor.

AOU etkinliğine koşanların çoğunun gençliği Sega'dan OutRun, After Burner, Konami'den Track and Field, Atari'den Gauntlet, Pole Position, Irem/Data East'ten Kung Fu Master ile geçmiş. Elbette Türkiye'de daha çok Street Fighter, Tekken, Mortal Kombat, Punisher, Metal Slug gibi seriler akılda kalmıştır. Aslında Türkiye'deki arcade makinaları Commodore kökenliydi ve bu eski oyunları bulmak için Commodore oyunlarını arayabilirsiniz.

İşte yeni nesil oyunlar!

İşte yeni nesil oyunlar!
Altın çağ bitti ama arcade ölmedi!

Arcade makinalarını üretenler bunları genellikle küçük mekanlarda rastgele bir şekilde deniyorlarmış. Türkiye'de pek olmasa da batı ülkelerinde bu tür araştırma geliştirme faaliyetleri hala sürüyor.

Peki etkinlikte hangi oyunlar ön plana çıktı? 2010 yılında neler gelecek. İsimleri bilenler için oldukça heyecan verici: Metal Gear Arcade, Gundam VS, Project DIVA Arcade, Deadstorm Pirates, Terminator Salvation, GAIA ATTACK 4, Virtua Fighter 5 Final Showdown, Border Break 1.5, Wangan Midnight Maximum Tıned 3DX Plus, GuitarFreaks XG, DanceDanceRevolution X3, Jubeit Knit ve daha fazlası!

Dövüş, yarış, atış, savaş, müzik, dans ve daha fazlası var. Etkinliğe katılanlar Japon oyunlarının büyüsüne kapılıyor. Rengarenk, canlı, heyecanlı... Ama en önemlisi oyun kadar oyunun oynandığı ortamın da cıvı cıvıl olması. Bir arcade ya da atari salonu ile internet kafe ya da evdeki koltuk arasında dağlar kadar fark var.

Yeniden silahlanıyorlar!

Yeniden silahlanıyorlar!
Altın çağ bitti ama arcade ölmedi!

Şimdi Japon ataricileri yeniden silahlanıyorlar. Kasanın içindeki Commodore'un yerini PS3'ler almış durumda, ekranlar 3D oluyor ve ilginç kontrol mekanizmaları, bu oyunların oynanacağı göz alıcı mekanlar ve duyanları heyecanlandıran isimler var.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, ticari açıdan yeni bir altın çağ gelmez ama Japonya'nın ayakta tuttuğu bu arcade oyunları sektörü, kendisini tepeden tırnağa yenileyerek yeniden canlanabilir. Bir furya olmasa da küçük- orta düzeyde atari salonları bulmak mümkün olabilir.

Eski oyunları anıp nostalji yapmanın ötesinde, yeni ve farklı oyunlar bu kontrol mekanizmaları, son nesil grafikler ve özel donanımlar, efektler, sanal gerçeklik ile ortamı sanal gerçeğe dönüştüren teknolojiler, dans oyunları gibi fiziksel aktiviteler ve daha da önemlisi "toplu, sosyal fiziksel oyun aktiviteleri", yeni bir atari salonu konseptini doğurabilir.

Bütün PC ve konsol teknolojilerine karşın, hatta bunların sayesinde oyuncuların arkadaş gruplarıyla ya da sevgilileriyle eğlenecekleri cıvıl cıvıl bir atari dönemine önümüzdeki yıllarda adım atabiliriz. Çünkü hep evde oynamak olmaz, biraz da dışarı çıkmak lazım...

Okuyucu Yorumları