Kripto para madencileri artık GPU'ların peşinde koşmuyor mu? Cevap, ASUS CEO'sundan geldi...

ASUS CEO'su S.Y. Hsu, son gelir duyurusunda kripto para madencilerinin GPU'lara etkisi hakkında ilginç açıklamalara imza attı.

Kripto para madencileri artık GPU'ların peşinde koşmuyor mu?

Tayvanlı donanım devi ASUSTeK, kripto para madenciliği için GPU'lara olan talebin kaybolduğunu ve kişisel bilgisayarlara olan talebin yaklaşık yüzde onuna kadar düştüğünü söylüyor.

Şirketin ilk çeyrek gelir duyurusu sırasında konuşan eş CEO S.Y. Hsu, GPU'lara olan talebin azalmasının, kripto endüstrisinin enerji tüketimine yönelik eleştirilere yanıt vermesinden kaynaklandığını söyledi. Madencilik belirteçlerinin araçları olarak iş kanıtından alan kanıtına, yani bir depolama ortamında yer kaplayan verilerin doğrulanabilir oluşturulmasına geçiş yapılıyor.

Hsu, ASUS'un kripto müşterilerinin kaybından rahatsız olmadığını çünkü piyasadan çıkışlarının fiyatların normalleştiği anlamına geldiğini söyledi. Eş-CEO, gelecek yıl oyun dizüstü bilgisayarlarının satışlarında artış göreceğini tahmin ettiğini de belirtti.

Ancak şirket, genel PC pazarının COVID öncesi ufak satış düşüşüne geri dönmesini bekliyor. İkinci çeyrek tahminleri, yatırımcıların PC satışlarının çeyreğe göre yüzde on düşmesine ve bileşen satışlarının on ila on beş puan arasında düşmesine hazırlıklı olmaları gerektiğini önerdi.

Hsu ayrıca dikkatini tedarik zinciri konularına çevirdi ve silikonun artık ASUS'un en büyük sorunu olmadığını söyledi. Güç yönetimi çipleri hariç, "Konu entegre devreler olduğunda, tedarik yönetilebilir bir seviyede" dedi. Kamera bileşenlerinin ve baskılı devre kartı sarf malzemelerinin kıtlığı, ASUS'un aşmaya çalıştığı yeni darboğazlar olarak vurgulandı.

Bir diğer sıkıntının da ABD limanlarında yaşanan sorunlar olduğu belirtildi. Hsu, "ABD'de önemli bir liman tıkanıklığı veya konteyner ve kamyon şoförü sıkıntısı gördük" dedi ve devam etti: "Mevcut durum kötüye gitmiyor, ancak kısıtlamalar devam ediyor. Bu nedenle, nakliye ücretlerine veya hava taşımacılığına bakıyor olsanız da maliyet yüksek kalıyor. Elbette yüksek nakliye maliyetleri bizim için maliyet baskısı yaratıyor. Ama yine de hepsi bu. Beklenen ve yönetilebilir düzeyde."

ASUS, ilk çeyrek için 128 milyar NT (4.3 milyar ABD doları) gelir elde ederek yıllık yüzde 18 artış yaşadı. Net karı ise yıllık yüzde yedi artışla 10.4 milyar dolara ulaştı.

Yöneticiler, yatırımcılara ikinci çeyreğin zor olabileceğini söylüyor. Tahminlere göre Çin'in kapsamlı COVID-19 kilitlenmeleri satışları kısmen azaltacak ve envanter seviyeleri yükselecek. Ancak şirket, üçüncü çeyrekle beraber satın alma dönemi geldiğinde, artan bu envanterin büyümenin itici gücü olacağına inanıyor.