Telefonunuzu veya laptop'unuzu yaz sıcağında arabanızın içinde bırakmanız ona zarar verir mi? Veya kara kışta onları uzun süreler arabanızda bırakmak iyi bir fikir mi?
Soğuk ve sıcak cihazlarınıza farklı etkilerde bulunurlar. Genel olarak cihazınızı yüksek bir sıcaklığa maruz bırakmamalısınız. Dolayısıyla onu yazın arabanızın içinde bırakmanızı tavsiye etmiyoruz. Aşırı sıcak bir ortam, özellikle PC'niz çalışırken onun pil ömrünü olumsuz etkileyecek, sabit diskinizin ve işlemcinizin yanmasına neden olabilecektir. Nemli ortamlarda cihazınızın içinde buğulaşma da meydana gelebilir.
Arabaların sıcak havalarda güneş altında dışarıya kıyasla daha sıcak olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla dışarıda hava 35 derece olmasa bile laptop'unuzu çantasıyla yanınızda taşımanız veya evde bırakmanız yerinde olacaktır. Arabada bırakmanız şartsa güneş ışığının direkt olarak vurmadığı bir konumu tercih edin.
Ne kadar soğuk, çok soğuk sayılabilir?
Soğuk ve elektronik cihazlar arasındaki ilişki biraz daha ilgi çekici. Telefonunuz ve özellikle laptop'unuz, serin bir havada daha rahat çalışabilir ancak aşırı soğuklarda aynı aşırı sıcakta olduğu gibi hasar görebilir. Cihazınızı uzun süre soğukta bırakırsanız pili ölecek ve muhtemelen LCD ekranında sorunlar çıkacaktır.
Bunun yanında cihanızını soğuk bir yerden çıkarıp sıcak bir yere bırakırsanız, içerisinde su yoğunlaşabilir. Bu ise uzun dönemde cihazınıza hasar verebilir.
Farklı cihazların dayanabildikleri soğukluk seviyeleri farklı, ancak 0 derece ve altında dikkat etmeniz gerekebilir. Bu sıcaklığın altındaki ortamlarda cihazınızın hata verdiğini veya kendisini kapattığını görebilirsiniz. Dolayısıyla mümkünse laptop'unuzu çantasında, telefonunuzu cebinizde tutun ve onu soğuk rüzgarlardan koruyun.
Cihazınızı istemeden aşırı sıcaklara veya soğuklara maruz bırakırsanız, onu açmadan önce oda sıcaklığına gelmesi için bekleyin. Bu sayede yoğunlaşma gibi kalıcı hasarlardan korunmuş olursunuz.