Artıları ve eksileriyle, web sunucusu türleri

Sanal özel sunucu, kiralık, paylaşımlı: İşte artıları, eksileri ve farklarıyla web sunucu türleri...

Web sunucusu türleri...

Yayınlanan tüm internet siteleri, hosting adı verilen hizmete ihtiyaç duyarlar. Hosting hizmeti, web sitesinin ihtiyaçlarına göre çeşitli sunucu türleri üzerinde barındırılmasını ve bu sunucular aracılığıyla, internet bağlantısı üzerinden ziyaretçilere yayınlanmasını kapsar.

Sunucu ihtiyaçları, barındırılan web sitesinin yapısına, içeriğine ve ziyaretçi yoğunluğuna göre değişiklik gösterdiğinden, çeşitli sunucu türleri ortaya çıkmıştır. Sunucu tercihinde, cevap verdiği ihtiyaçlar kadar maliyeti de büyük rol oynar.

CHIP Online olarak bu makalemizde, söz konusu sunucu türlerini açıklayacak ve maliyetleri hakkında fikir edinmenizi sağlayacağız. Ayrıca her sunucu türünün kendine özgü artılarını ve eksilerini değerlendireceğiz.

İster sunucuların işleyişi hakkında bilgi edinmek istiyor olun, ister web sitesi kurmayı planlıyor olun, web sunucusu türleri ve sağladıkları imkanlarla ilgili tüm detaylar için makalemizi okumaya devam edin...

Ücretsiz servisler...

Ücretsiz servisler...

İstediğiniz içeriği, kendi sitenizde yayınlamanın en kolay ve maliyetsiz yolu ücretsiz servisleri kullanmaktır. Ana site üzerinde bir alt site olarak çalışan bu sistemler, genellikle bloglar ve forumlar gibi hazır içeriğin ücretsiz olarak kullanılmasını sağlarlar. İşte ücretsiz servislerden en öne çıkanlar:

WordPress.com: Tamamen ücretsiz olan bu hizmetten, (blogum.wordpress.com gibi) bir alt alan adı kullanarak faydalanabiliyorsunuz. Kısıtlı sayıdaki temadan ve eklentiden faydalanarak kurabileceğiniz sitede, yapabileceğiniz değişiklikler de sınırlandırılmış.

Blogger.com: Bir Google servisi olan Blogger, kendi tasarımını oluşturma konusunda kullanıcıya daha fazla özgürlük sunuyor ve tamamen kendi tasarımınızı kullanmanıza izin veriyor. Ancak kullanılabilecek eklentiler Blogger'da da sınırlı.

Artıları:
- Kolay site kurulumu ve yayınlama.
- Genellikle yüksek olan erişim hızları ve iyi hizmet kalitesi.

Eksileri:
- Teknik detaylarda düşük kontrol imkanı. Sadece onaylı eklentiler kullanabilme imkanı.
- Düşük taşınabilirlik: Eğer ücretsiz siteniz daha popüler olur ve kendi alan adınıza sahip bir sunucuya taşımak isterseniz, çeşitli engeller ve kısıtlamalarla karşılaşmanız mümkün.

Ev sunucusu...

Ev sunucusu...

Aynı anda binlerce kişinin ziyaret ettiği web siteleri, genellikle gelişmiş sunucu sistemleri üzerinden yayınlanırlar. Ayrıca ortaya çıkan gönderim (upload) ihtiyacını karşılamaya yeterli, geniş bant internet bağlantısına sahip olurlar.

Böyle bir sistemi evinizde sağlamanız pek mümkün olmasa da, kişisel web sitenizi yayınlamak için evinizdeki bilgisayarınız ve internet bağlantınız yeterli olacaktır. Bunların haricinde sadece alan adı alarak, internet bağlantınızın kapasitesi ölçüsündeki her siteyi yayınlamanız mümkün hale gelir.

Burada karşılaşabileceğiniz tek sıkıntı, İSS'nız ile yaptığınız sözleşmenin, kişisel sunucu kurmanıza izin verip vermediğidir.

Artıları:
- Sahip olacağınız bilgisayar gücü fazlasıyla yeterlidir.
- Sunucu sistemiyle ilgili hiçbir kısıtlamanız yoktur.
- Ücretsizdir.

Eksileri:
- Oldukça fazla teknik bilgiye ihtiyacınız vardır.
- Sitenizin hızı, evinizdeki internet bağlantınızın gönderim hızıyla sınırlı kalır.

Paylaşımlı sunucu...

Paylaşımlı sunucu...

Paylaşımlı sunucular düşük maliyetli bir seçenektir ve tek bir fiziksel sunucu üzerinde, yüzlerce siteye hizmet verilebilir. Ayrıca çeşitli paket seçenekleri sunulur ve paketin sahip olduğu olanaklara göre önemli maliyet farklılıkları ortaya çıkar.

Her ne kadar sınırsız bant genişliği ve depolama alanı sunan paketler bulunsa da, "sınırsız" depolama alanı genellikle web içeriği ile sınırlıdır ve paylaşmak istediğiniz dosyaların depolanmasına izin vermez. Ancak paylaşımlı sunucu paketleri, aylık 3 lira gibi çok düşük ücretlerle sitenizi yayınlama olanağı sağlarlar.

Artıları:
- Düşük maliyetiyle, kendi alan adınıza sahip bir site açmanın en uygun yolu.
- Blog ve forum gibi hazır web uygulamalarının teknik bilgi gerektirmeksizin kurulabilmesi.

Eksileri:
- Düşük hız.
- Basit web içeriğinin dışına çıkılması durumunda, aşırı işlemci ve bellek kullanımı nedeniyle hosting şirketi tarafından uyarılabilirsiniz.

Özel ve sanal özel sunucular...

Özel ve sanal özel sunucular...

Özel (kiralık) ve sanal özel sunucular, en üst seviyedeki iki sunucu türüdür ve sunucunun kullanım tasarrufunun tamamen müşteriye ait olduğu sunuculardır.

Kiralık sunucu olarak da bilinen özel sunucularda, data merkezindeki fiziksel bir sunucu bilgisayarı size tahsis edilir ancak bu hizmetin maliyeti oldukça yüksektir.

Sanal özel sunucularda ise, tek bir bilgisayarda birden çok sanal sunucu oluşturulur ve sistem kaynakları, sanal sunucular tarafından paylaşımlı olarak kullanılır. Paylaşımlı sunucu ve özel sunucunun karışımı olan bu sistemde, bir fiziksel sunucu, dört ve üzeri sanal sunucuya ev sahipliği yapar. Bu sebeple kaliteli hizmet alabilmeniz için, hosting firmasının belli bir işlemci ve bellek kullanım miktarını garantilemesi önemlidir. Maliyeti ise kiralık sunucuya kıyasla çok daha uygundur.

Artıları:
- Sınırsız alan adı kullanabilme.
- En hızlı sunucu seçeneği.

Eksileri:
- Yüksek teknik bilgi gereksinimi.
- Yüksek maliyet.

Okuyucu Yorumları