Artık YouTube'dan kendi AI benzerinizi kaldırmasını isteyebilirsiniz

Artık YouTube'dan yapay zeka tarafından oluşturulan ve size benzeyen içerikleri kaldırmasını isteyebilirsiniz. Peki bunu nasıl yapacaksınız?

Artık YouTube'dan kendi AI benzerinizi kaldırmasını isteyebilirsiniz

YouTube, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin kötüye kullanılmasına karşı kısıtlamaları sıkılaştırmak için bazı yeni önlemler almaya devam ediyor. Şu anda video paylaşım platformu, içerik oluşturucuların, yapay zeka araçları kullanılarak oluşturulan gerçekçi içerikleri etiketlemesini gerektiriyor.

Bu gerekliliğe ek olarak, artık sizin izniniz veya bilginiz olmadan oluşturulmuş, görsel veya ses olarak size benzeyen yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri şikayet etmeniz mümkün. TechCrunch tarafından bildirildiği üzere YouTube, yeni güncellenen bir destek sayfasında şikayetiniz üzerine harekete geçerken dikkate alacağı faktörleri açıkladı: “Şikayeti değerlendirirken aşağıdakiler gibi çeşitli faktörleri dikkate alacağız:

  • İçeriğin değiştirilmiş veya sentetik olup olmadığı.
  • İçeriğin değiştirilmiş veya sentetik olarak izleyicilere açıklanıp açıklanmadığı.
  • Kişinin benzersiz bir şekilde tanımlanıp tanımlanamayacağı.
  • İçeriğin gerçekçi olup olmadığı.
  • İçeriğin parodi, hiciv veya başka bir kamu yararı değeri içerip içermediği.
  • İçeriğin suç faaliyeti, şiddet gibi hassas davranışlarda bulunan veya bir ürünü veya siyasi adayı destekleyen tanınmış bir kişinin veya tanınmış bir kişinin yer alıp almadığı.

Eğer platform üzerinde birisinin görsel veya ses olarak size benzeyen yapay içerik oluşturmak veya değiştirmek için yapay zekayı kullandığını düşünüyorsanız, bunu YouTube’a bildirmek için bir Gizlilik Şikayeti Süreci başlatabilirsiniz. Ancak yalnızca şikayette bulunmak, içeriğin YouTube’dan kaldırılması için yeterli olmayabilir.

YouTube, içeriğin “sizin benzerinizin gerçekçi, değiştirilmiş veya sentetik bir versiyonunu” tasvir etmesi durumunda kaldırılabilir olacağını söylüyor. Bir bildirimde bulunurken aradığınız içerikte benzersiz bir şekilde tanımlanabildiğinizden emin olmanız, yani videoda başkalarının sizi tanıyabilmesini sağlayacak kadar bilgi bulunması gerekiyor.

YouTube, bir şikayetin ardından yüklemeyi yapan içerik oluşturucuya 48 saat süre veriyor. Söz konusu özel bilgilerin düzenlenmemesi veya videonun kaldırılması durumunda inceleme sürecini başlatıyor.

Gizliliği ihlal edilen kişinin reşit olmayan, korunmasız bir kişi olması veya internet erişiminin olmaması gibi bazı istisnalar dışında YouTube, birinci taraftan gelen hak talepleri istiyor. Yani, bu istisnalar dışında kendiniz olmayan kişiler adına şikayette bulunmanız kabul edilmiyor.